Wereldwijde storing  bij Akamai voorbij

23-07-2021 | door: Martijn Kregting

Wereldwijde storing bij Akamai voorbij

De wereldwijde storing bij miljoenen websites als gevolg van een mislukte update bij content delivery network (CDN) aanbieder Akamai Technologies zijn voorbij. Dat meldt Akamai zelf op zijn website. De storing in de Edge DNS (domain name system)-dienstverlening van het bedrijf begon gisteravond rond 18.00 uur lokale Nederlandse tijd en duurde een klein uur. Ook veel Nederlandse websites waren tijdelijk niet bereikbaar.

'We hebben een fix geïmplementeerd voor dit probleem en, gebaseerd op huidige observaties, heeft de dienst zijn normale activiteiten hervat', zo liet Akamai in een tweet weten. De update die voor de storing in de Edge DNS-dienst zorgde, is teruggedraaid. Akamai heeft bevestigd dat er geen sprake was van een cyberaanval. Onder de getroffen Nederlandse sites waren die van diverse banken, de Nederlandse Politie en diverse nieuwssites.

Anderhalve maand geleden lagen mondiaal ook veel websites er tijden uit, ditmaal door een storing bij CDN-aanbieder Fastly. Bij Fastly werd de storing veroorzaakt door een fout in de software. Eén klant maakte een aanpassing en daarna lag 85 procent van het netwerk plat. Amamai gaf destijds aan dat zo'n fout bij haar niet voor kon komen.

Herverdeling mondiaal internetverkeer

CDN-aanbieders zoals Akamai, Fastly en Cloudflare zijn veruit de grootste partijen die mondiaal internetverkeer (her)verdelen. Webbezoek is nooit volledig te voorspellen. CDN-aanbieders geven zekerheid dat ook onverwachtse pieken in het webbezoek niet leiden tot onbereikbaar worden van een website. Zij bieden deze reservecapaciteit die voor de meeste website-aanbieders zelf een te dure investering is.

De storing in het Edge-DNS systeem van Akamai zorgde ervoor dat internetbezoek niet meer naar websites gerouteerd werd. Akamai heeft laten weten dat het zijn software-update processen tegen het licht gaat houden om toekomstige verstoringen te voorkomen.

Terug naar nieuws overzicht