Macron last veiligheidsvergadering in over Pegasus-spyware

22-07-2021 | door: Redactie

Macron last veiligheidsvergadering in over Pegasus-spyware

Een nationale veiligheidsvergadering is vanochtend ingelast door de Franse president Emmanuel Macron vanwege de Pegasus-spionagesoftware van NSO Group. Onder meer het telefoonnummer van de Franse president is aangetroffen in een uitgelekte database met telefoonnummers van potentiële doelwitten van Pegasus.

Dit meldt een woordvoerder van de Franse regering aan het Franse persbureau AFP. Uit onderzoek van verschillende internationale mediabedrijven, Amnesty International en de non-profitorganisatie Forbidden Stories bleek onlangs dat de spyware van NSO Group is ingezet tegen journalisten, activisten en advocaten. Dit terwijl de software volgens het bedrijf bedoeld is voor het opsporen van terroristen.

De partijen beschikken over een lijst met ruim 50.000 telefoonnummers waartegen de Pegasus-spyware vermoedelijk is ingezet. Verschillende regeringsleiders staan op de lijst. Naast Macron gaat het onder meer om de Belgische president van de Europese Raad Charles Michel, Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, voormalig minister-president van Libanon Saad Hariri en Koning Mohammed VI van Marokko.

Terug naar nieuws overzicht
Security