Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2021

Regeringsleiders en WHO-directeur waren mogelijk doelwit van Pegasus

Regeringsleiders en WHO-directeur waren mogelijk doelwit van Pegasus image

Onder meer de Franse president Emmanuel Macron, de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en de Pakistaanse minister-president Imran Khan zijn vermoedelijk doelwit van spionage met behulp van de Pegasus-software van NSO Group.

Dit meldt The Guardian op basis van een uitgelekte lijst met telefoonnummers die doelwit zijn van klanten van NSO Group. De lijst is openbaar gemaakt als onderdeel van onderzoek van Amnesty International en de in Parijs gevestigde non-profitorganisatie Forbidden Stories. Dat een telefoonnummer op de lijst voorkomt wil alleen zeggen dat de eigenaar doelwit was van een klant, maar niet dat het apparaat daadwerkelijk is aangevallen en dat deze aanval succesvol was.

Bekende namen

Bekende namen die op de lijst voorkomen zijn onder meer:

  • Charles Michel, president van de Europese Raad. Michel lijkt in 2019 door Marokko als doelwit te zijn geselecteerd.
  • Emmanuel Macron, president van Frankrijk. Macron lijkt in 2019 door Marokko als doelwit te zijn gekozen.
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ghebreyesus is vermoedelijk door Marokko in 2019 geselecteerd.
  • Cyril Ramaphosa, president van Zuid-Afrika. Ramaphosa lijkt in 2019 door Rwanda te zijn gekozen als doelwit.
  • Saad Hariri, voormalig minister-president van Libanon. Hariri is vermoedelijk door de Verenigde Arabische Emiraten in 2018 en 2019 als doelwit geselecteerd.
  • Koning Mohammed VI van Marokko. De koning lijkt door veiligheidstroepen in zijn eigen land als doelwit te zijn gekozen.
  • Saadeddine Othmani, minister-president van Marokko. Ook Othmani lijkt door interne krachten in zijn eigen land te zijn geselecteerd.
  • Imran Khan, minister-president van Pakistan. Khan is vermoedelijk in 2019 door India aangewezen als potentieel doelwit.
  • Felipe Calderón, voormalig president van Mexico. Calderón is vermoedelijk door een Mexicaanse klant van NSO Group geselecteerd.
  • Robert Malley, een Amerikaanse diplomaat die onder meer bij de Amerikaans-Iraanse deal betrokken was. Malley is vermoedelijk door Marokko in 2019 geselecteerd als potentieel doelwit.

De telefoons van de bovenstaande personen zijn door de onderzoekers niet geanalyseerd. Het is dan ook niet bekend of hun smartphones daadwerkelijk besmet zijn (geweest) met malware.

NSO Group ontkent

NSO Group stelt dat de database 'geen relevantie' heeft met betrekking tot het bedrijf. Het bedrijf ontkent daarnaast dat Macron doelwit was van een van zijn klanten. Het bedrijf ontkent daarmee dat Macron is geselecteerd als doelwit voor surveillance met Pegasus. Ook stelt het bedrijf dat de lijst geen mogelijkheid biedt voor het identificeren van telefoonnummers die zijn geselecteerd voor surveillance met behulp van Pegasus.

Dat is opvallend, aangezien uit forensisch onderzoek blijkt dat verschillende personen op de lijst wel degelijk met behulp van Pegasus zijn bespioneerd. In het forensisch onderzoek is gezocht naar bewijs dat smartphones besmet zijn met de Pegasus-malware. Het gaat hierbij niet om de software zelf, maar bijvoorbeeld om iMessage-berichten op het iOS-platform die zijn gebruikt voor de installatie van de malware.