Gartner: Vraag naar pc's opnieuw gestegen, maar daalt in EMEA-regio

19-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Vraag naar pc's opnieuw gestegen, maar daalt in EMEA-regio

De wereldwijde vraag naar pc's is in het tweede kwartaal van 2021 met 4,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal zijn wereldwijd 71,6 miljoen pc's verscheept. Hoewel de vraag naar pc's hoger is dan voor de pandemie, is wel een afname van de groei zichtbaar. Deze afname is onder meer te wijten aan een tekort aan componenten. In de EMEA-regio is de vraag licht afgenomen.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. "Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders en daardoor ook leveringsbeperkingen van componenten zorgen voor een langere levertijd voor sommige enterprise mobiele pc-modellen, wat kan oplopen tot 120 dagen", aldus Mikako Kitagawa, research director bij Gartner. "Dit leidt tot hogere prijzen op de bill of materials, wat vendoren doorzetten naar eindgebruikers. Stijgende prijzen kunnen de vraag naar pc's in de komende zes tot twaalf maanden afremmen."

Chromebooks zijn niet meegenomen in de cijfers van Gartner over de traditionele pc-markt. Deze apparaten deden het goed in het tweede kwartaal van 2021. De gecombineerde pc- en Chromebook-markt groeide met 10% ten opzichte van een jaar eerder.

Lenovo opnieuw marktleider

De top drie vendoren wereldwijd is ongewijzigd. Lenovo is marktleider, gevolgd door HP en Dell.

gartner-pc-markt-q2-2021.png

HP lijkt het meeste last te hebben van het tekort aan chips en componenten. Het bedrijf noteert een krimp van 11,3% in het tweede kwartaal van 2021. Andere partijen groeien juist. Apple is met 19,7% de grootste groeier, gevolgd door ASUS (16%) en Dell (14,4%).

Krimp in EMEA-regio

Als we inzoomen op de EMEA-regio blijkt dat de pc-markt na een zeer sterk jaar in het tweede kwartaal van 2021 in een transitiefase terecht is gekomen. Het aantal verscheepte pc's nam in de regio met 1,9% af ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Dit is beperkter dan in de Verenigde Staten (VS), waar de markt met 3,7% krimpt. In Azië stijgt de vraag juist. De vraag vanuit de Aziatische markt steeg met 16,5%.

Terug naar nieuws overzicht