Witold Kepinski - 13 juli 2021

Atos past jaardoelstellingen aan

Atos past jaardoelstellingen aan image

Atos kondigt een aanpassing van haar jaardoelstellingen voor 2021 aan mede door de sterke concurrentie met grote cloud hyperscalers. Tijdens het tweede kwartaal keerde de omzetgroei tegen constante wisselkoersen terug naar stabiliteit. De organische groei bleef echter negatief bij c. -1,5% als gevolg van een versnelde achteruitgang van legacy-infrastructuuractiviteiten in een context van een veel sterkere vraag naar post-COVID-cloudmigratie. De Groep verwacht dat deze bedrijfsverschuiving zich tijdens het tweede semester zal voortzetten. De andere bedrijfsonderdelen van de Groep profiteerden van het economisch herstel, waardoor de digitale vraag sterk groeide. In deze context stelt de Groep haar doelstelling van omzetgroei tegen constante wisselkoersen voor het volledige jaar bij naar stabiel.

De cijfers van het eerste semester zijn niet definitief noch geauditeerd, de gedetailleerde rekeningen van het eerste semester zullen zoals gepland op 28 juli 2021 worden gepubliceerd.

Hoewel de Groep voor dit jaar een hogere seizoensgevoeligheid had verwacht tussen het eerste en tweede semester, was de operationele marge lager dan verwacht in het eerste semester op circa 5,5%. Rekening houdend met de aanpassing van de opbrengsten over het volledige jaar, die een impact heeft op legacy-activiteiten met een lage kostenflexibiliteit op korte termijn, past de Groep haar doelstelling voor de operationele marge aan tot circa. 6,0% voor het volledige jaar. Als gevolg van deze ongekende impact op het bedrijf werden verschillende uitzonderlijke posten (afschrijvingen van activa, voorzieningen voor verliezen) geboekt onder “Overige bedrijfsopbrengsten en kosten”. Deze lijn bedroeg in totaal cicra -160 miljoen euro in het eerste semester.

Tijdens het eerste semester bedroeg de vrije kasstroom circa -364 miljoen euro vergeleken met -172 miljoen euro in het eerste semester van 2020. De vrije kasstroom werd voornamelijk beïnvloed door werkkapitaal en in het bijzonder door een vermindering van de vooruitbetalingen van klanten. In de toekomst besluit de Groep om de voorschotten van klanten te verminderen. De aangepaste doelstelling voor 2021 is een positieve vrije kasstroom , om de impact van de verlaging van de operationele margedoelstelling en het werkkapitaal, meer specifiek op de vooruitbetalingen van klanten, weer te geven. De nieuwe doelstelling gaat ook uit van de gehele eenmalige kasuitstroom van 180 miljoen euro in 2021 voor het Duitse turnaroundplan (zie hieronder).

Transformatieagenda en doelstellingen voor de middellange termijn
In deze context heeft de Groep besloten om haar transformatie - zowel organisch als anorganisch - te versnellen door haar prestaties op het gebied van en focus op Digital, Cloud, Security en Decarbonization uit te breiden.

In het bijzonder wordt de strategische portefeuilleherziening van niet-kernactiva afgerond en de Groep zal op 28 juli 2021 haar conclusies communiceren, om snel over te gaan tot uitvoering.

Onderhandelingen met sociale partners over de noodzakelijke ommekeer van het Duitse infrastructuurbedrijf hebben geleid tot een herstructureringsplan van c. 1.300 mensen, wat op middellange termijn een extra operationele marge van 1% oplevert op groepsniveau. Het plan wordt op 28 juli 2021 uitgewerkt.

Na een overgangsjaar in 2021, verwacht de Groep in 2022 verbetering van al haar KPI's en handhaaft zij haar doelstellingen op middellange termijn van omzetgroei tegen constante wisselkoersen van +5% tot +7%, operationele marge van 11% tot 12% en vrije cashflow-conversie boven 60%.

Audit follow-up in Noord-Amerika
Wat betreft de controle van de Amerikaanse juridische entiteiten, heeft de Groep in april van dit jaar beslist om een volledige boekhoudkundige controle uit te voeren van die entiteiten per 31 december 2020, ondersteund door externe adviseurs.

Dit werk wordt afgerond en in dit stadium zijn de geconstateerde afwijkingen niet materieel. Het werk van de accountants is ook aan de gang als onderdeel van hun halfjaarlijkse beoordeling.

De voltooiing van dit proces zal naar verwachting worden bereikt op het moment van H1-release op 28 juli 2021.

Daarnaast is het sanering- en preventieplan afgerond en wordt het uitgerold.