IDC: DCIaaS brengt cloud experience on-premise

13-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

IDC: DCIaaS brengt cloud experience on-premise

Digitale transformatie (DX) is een van de trends die de zakelijke wereld vormt en investeringen drijft in het moderniseren van IT-infrastructuren en -processen. Het migreren naar service-gebaseerde IT is een van de grootste DX-initiatieven, aangezien het bedrijven in staat stelt tot het efficiënter gebruik van IT voor het behalen van zakelijke doelstellingen, nastreven van nieuwe kansen en verbeteren van de klantervaring. Een aantal systeemvendoren en cloud service providers introduceerde afgelopen maand echter een nieuw aanbod dat een cloud experience on-premise te brengen: Dedicated (Local) Cloud Infrastructure-as-a-Service (DCIaaS).

Dit meldt onderzoeksbureau IDC. DCIaaS levert computer en storage toegespitst op individuele klanten die worden uitgerold in de on-premise omgeving als een klant en gebruikt als een dienst. Het model is in feite een dedicated versie van een cloudoplossing, aangepast om in een traditionele datacenteromgeving (edge) te draaien. De cloud service provider blijft volledig eigenaar van alle onderliggende infrastructuurhardware en -software. Ook is deze partij verantwoordelijk voor het leveren, onderhouden, updaten en uiteindelijk verwijderen van de asset nadat het abonnement afloopt.

Grote verschuiving

"Een stijgende vraag naar service-gebaseerd verbruik van IT-middelen zorgt voor een grote verschuiving binnen de gemeenschap van systeemvendoren om met een breed aanbod aan deze vraagt te voldoen", aldus Natalya Yezhkova, research vice president IT-infrastructuur bij IDC. Met DCIaaS kunnen bedrijven alle aspecten van de public cloud die zij prettig vinden behouden, terwijl zij tegelijkertijd risico's en zorgen verbonden aan de public cloud mitigeren.

In het rapport 'Dedicated Cloud Infrastructure as a Service, 2019–2025: Market Trends and Outlook' schat onderzoeksbureau IDC dat de wereldwijde terugkerende omzet uit dedicated (lokale) cloudinfrastructuur als een service voor compute en storage stijgt van 138 miljoen dollar in 2020 naar 14 miljard dollar in 2025. Dit komt naar op een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 151,8%.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud