Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2021

Peak Value richt investeringsfonds voor scale-ups op

Peak Value richt investeringsfonds voor scale-ups op image

Om ICT- en talent-based ondernemingen verder te laten groeien, richt Peak Value een nieuw groeifonds op. In november wil de onderneming van start met een investeringskapitaal met een maximum van 40 miljoen euro. Momenteel sluit Peak Value betrokken investeerders aan bij het nieuwe project, waarbij de Rotterdamse werkmentaliteit voorop staat. Het bedrijf wil met het initiatief ondernemers in beweging brengen tot het creëren van maximale waarde.

Het nieuwe fonds is een vervolg op de eerdere activiteiten, deelnames en investeringen die Peak Value deed. Het bedrijf beschikt over jarenlange ervaring met het begeleiden van groeiprocessen en het laten renderen van scale-ups. Peak Value-oprichters Guido Mangert en Marcel Broersma leiden het nieuwe fonds. Hun eerdere investeringen waren succesvol, en verschillende ondernemingen hebben grote stappen kunnen maken. Mangert: “We richten ons vooralsnog op de Nederlandse markt. We denken dat we hier voldoende impact kunnen maken.”

Het nieuwe groeifonds richt zich op twee soorten ondernemingen. ICT-ondernemingen en zogeheten talent-based ondernemingen, actief op het gebied van HR, detachering en consultancy. Met de toekomstige deelnemingen wil Peak Value concrete stappen in waarde realiseren. Broersma: “We definiëren de beoogde winsten voor de komende drie tot vijf jaar. Daarvoor maken we een uitgebreid plan, wat normaliter resulteert in verdubbeling van de winst. We zorgen voor meer energie en we helpen het proces beter en leuker te maken. Dit doen we door echt een bondgenootschap aan te gaan met de ondernemer, waarbij de ondernemer zijn autonomie behoudt.”

Foto van de Toekomst

Om ondernemingen goed op waarde te kunnen schatten, gebruikt Peak Value de Foto van de Toekomst. Dit concept zet het bedrijf al jaren in om een goed profiel van een onderneming te kunnen maken. In een maand tijd organiseert Peak Value zes tot acht sessies met alle betrokkenen van het betreffende bedrijf; oprichters, werknemers, klanten, raden van bestuur, adviesraden en andere sleutelfiguren. Deze sessies geven inzicht en zijn bepalend bij het bepalen van het plan van aanpak.

Mangert: “Met de deelnemers aan deze sessies bepalen we de doelen die een bedrijf zou moeten kunnen halen. Door deze op elkaar af te stemmen, ontstaat er een logisch plan om naartoe te werken. Daarbij faciliteren we niet alleen, we hebben ook een duidelijke mening over de maximale ambitie, en hoe de onderneming die zou kunnen realiseren.”

Rotterdamse aanpak

De nieuwe geselecteerde deelnemers staat een onvervalste Rotterdamse aanpak te wachten. Om echt succesvol te zijn, moeten organisaties namelijk vaak aangepast worden, benadrukken de fondsoprichters. Mangert: “Wat we brengen is een scherpere groeicultuur, een andere instelling. We zetten de stip op de horizon, en dan volgt een militaire operatie. Dat betekent dat de wil om te veranderen naar boven gehaald wordt. Mouwen opstropen met het hart op de juiste plek. En het hart op de tong.”

Ondernemers die groeikapitaal zoeken, zullen minimaal een winst van een miljoen moeten draaien om in aanmerking te komen voor een plek in het fonds. Ook is er nog plaats voor enkele investeerders in het fonds. Peak Value stelt de ondergrens van deelname op 250.000 euro.