Gartner: CIO's moeten diversiteit en gelijkheid bevorderen

10-07-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Gartner: CIO's moeten diversiteit en gelijkheid bevorderen

CIO's moeten hun invloed en technologische middelen inzetten om een actieve rol te spelen in het bevorderen van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit (DGI). De verwachtingen op dit vlak zijn gestegen, meldt Gartner.

"De verstoring door de pandemie en sociale onrechtvaardigheid hebben de verwachtingen van werknemers op het gebied van DGI vergroot", zegt Rob O’Donohue, senior research director bij Gartner. "CIO's hebben enorme kansen voor het gebruik van hun positie als digitale business leider voor het ondersteunen van gemarginaliseerde groepen en toezeggingen vanuit het management."

Gartner adviseert CIO's de focus te leggen op een viertal acties voor het bevorderen van DGI:

Daag bestaande denkwijzen over DGI-programma's uit

CIO's moeten een strategische en zelfreflecterende aanpak hanteren voor hun betrokkenheid bij DGI-initiatieven. Ook adviseert Gartner het opstellen van een shortlist met DGI-prioriteiten met een hoge impact en waarop IT directe invloed heeft.

CIO's moeten hun IT-teams uitdagen voor het beantwoorden van verschillende vragen over DGI. Wat zijn bijvoorbeeld barrières bij het vergroten van de diversiteit in technologie? En waarom haken veel vrouwen in de techwereld af naarmate hun carrière vordert?

Ontwikkel een scala aan partnerships

CIO's kunnen diversiteit in IT bevorderen door het aangaan van relaties met onderwijsinstellingen en non-profit organisaties. Zo kunnen zij gemarginaliseerde groepen aan een carrière in de techsector helpen. Deze partnerships bieden toegang tot training en technologie, wat de creatie van een diverse pijplijn met IT-talent ondersteunt.

Daarnaast kunnen CIO's partnerships aangaan met sourcing, procurement en andere aandeelhouders met het oog op de diversiteit van hun leveranciers. Gartner definieert een diverse organisatie als een organisatie die voor tenminste 51% eigendom is van en geleid wordt door individuen uit ondervertegenwoordigde groepen.

"Diversiteit bij leveranciers biedt voordelen voor de organisatie zoals nieuwe aanpakken van digitale transformatie, hogere innovatie en nieuwe kanalen voor het inkopen van goederen en diensten", aldus O’Donohue.

Leg connecties voor het overwinnen van digitale ongelijkheid

"In veel delen van de wereld is één van de grootste barrières voor gelijkheid de toegang tot technologie", zegt O’Donohue. "De digitale scheiding is zichtbaarder geworden sinds de pandemie is uitgebroken."

CIO's kunnen technologische ongelijkheden in de lokale gemeenschap of andere delen van de wereld identificeren. En partnerships en interne middelen inzetten voor het dichten van dit gat. Denk hierbij aan het bieden van toegang tot technologische diensten, applicaties en/of technische expertise. Overweeg bijvoorbeeld een partnership met een lokale school in een gemeenschap met een gemiddeld laag inkomen en lever laptops en tablets een studenten. Of stel werknemers in de gelegenheid om op vrijwillige basis een introductie te geven voor een coding bootcamp.

Versterk inclusiviteit

CIO's en hun IT-leiders kunnen hun invloed inzetten voor het bereiken van gemarginaliseerde groepen binnen hun teams en het creëren van een gevoel van inclusiviteit. Het ondersteunen van werknemers via coaching-initiatieven en Employee Resource Groups (ERGs) zoals 'Women in Technology' groepen kunnen een diverse en inclusieve werkplek stimuleren.

Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Advancing Diversity, Equity and Inclusion in Society: How CIOs Can Play a Pivotal Part' dat toegankelijk is voor klanten van Gartner.

Terug naar nieuws overzicht