Google in VS aangeklaagd wegens vermeende monopolie bij distributie Android-apps

08-07-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Google in VS aangeklaagd wegens vermeende monopolie bij distributie Android-apps

Google is aangeklaagd door tientallen Amerikaanse staten vanwege een vermeende monopoliepositie. De staten stellen dat het bedrijf de concurrentie op de markt voor de distributie van apps op het Android-platform hiermee verstoord.

De zaak is aangespannen door 37 Amerikaanse procureurs-generaal, waarbij het gaat om zowel Democraten als Republikeinen. Onder meer District of Columbia, New York, North Carolina, Tennessee en Utah zijn bij de zaak betrokken. De procureurs-generaal stellen dat Google een monopoliepositie bezit in de markt door zijn appwinkel Play Store. Google is hiermee niet alleen aanbieder van het Android-platform, maar ook van de grootste appwinkel op dit platform. De staten stellen dat dit de keuzevrijheid van gebruikers en innovatie beperkt. Ook de wijze waarop Google omgaat met in-app aankopen is de staten een doorn in het oog. Zo zijn ontwikkelaars volgens de staten verplicht in-app aankopen via een betaalsysteem van Google af te rekenen. Over deze betalingen rekent Google tot 30 procent commissie.

De staten willen dat Google zijn werkwijze aanpast en zo de concurrentie op de markt herstelt. Ook willen de staten een schadevergoeding voor consumenten en terugbetaling van ongerechtvaardigde winsten.

Terug naar nieuws overzicht