Kamerlid wil dat techbedrijven gebruikers waarschuwen voor afsluiten account

07-07-2021 | door: Redactie

Kamerlid wil dat techbedrijven gebruikers waarschuwen voor afsluiten account

Techbedrijven zouden accounts van gebruikers niet zonder waarschuwing mogen afsluiten. Daarvoor pleit PvdD-Kamerlid Lammert van Raan. Van Raan wil dat dit onderwerp wordt behandeld door de nieuwe Commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer, waar hij zelf ook in zit.

Dit meldt Van Raan in een gesprek met Tweakers. Het Kamerlid wijst erop dat sommige techbedrijven overtredingen van de algemene voorwaarden detecteren met behulp van algoritmes. Op basis hiervan kan gebruikers de toegang tot hun accounts worden ontzegd. Van Raan stelt dat dit juridisch weliswaar mogelijk is, maar dat dat niet betekent dat de werkwijze ook ethisch juist is. Van Raan wil dat bedrijven eerst waarschuwingen uitdelen.

Ook wil Van Raan dat gebruikers die worden afgesloten meer controle houden over hun data. "Als je dat doet bij een onafhankelijke derde partij, kun je een arbitrage in. Als je gelijk krijgt, moet een bedrijf de schade vergoeden. Als je geen gelijk krijgt, moet je die opslagkosten betalen, maar is je data wel weer van jou", zegt Van Raan tegen Tweakers.

Terug naar nieuws overzicht