Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2021

ACM: Aanvullende regelgeving nodig voor bewaken concurrentie tussen betaalapps

ACM: Aanvullende regelgeving nodig voor bewaken concurrentie tussen betaalapps image

Aanvullende Europese regelgeving is nodig voor het bewaken van de concurrentie op de Nederlandse markt voor betaalapps. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar toegang voor betaalapps tot NFC-technologie in onder andere smartphones.

Het onderzoek is gebaseerd op de Europese Interchange Fee Regulation (IFR). De ACM concludeert dat deze wetgeving niet geschikt is voor het oplossen van het concurrentieprobleem in Nederland. Toegang tot NFC-technologie is voor marktpartijen een belangrijke voorwaarden om te investeren in de ontwikkeling van eigen betaalapps. Via deze technologie kunnen consumenten al langer in winkels betalen, aangezien deze ook in betaalkaarten wordt gebruikt.

Minder keuze

Marktpartijen zoals banken krijgen in de praktijk geen toegang tot deze technologie op smartphones. Zij zijn hierdoor niet begonnen of gestopt met het ontwikkelen van eigen betaalapps. Dit leidt tot minder keuze tussen betaalmogelijkheden voor zowel consumenten als winkeliers, concludeert de ACM.

De IFR biedt onvoldoende mogelijkheden voor het aanpakken van dit probleem, blijkt uit het onderzoek. De IFR kan alleen worden ingezet indien er keuze is tussen verschillende betaalapps. Deze keuzevrijheid is er in Nederland momenteel niet.

Wetgeving aanpassen

De ACM pleit voor een aanpassing van de Europese regels voor het betalingsverkeer (PSD2) en invoering van de Digital Markets Act. Technische dienstverleners waaronder smartphonefabrikanten worden zo verplicht tot het bieden van toegang tot technologie en infrastructuur zoals NFC. Zo ontstaat een gelijk speelveld vor aanbieders van betaalapps, aldus de toezichthouder.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: "Dit onderzoek bevestigt dat toegang tot NFC-technologie van belang is voor de ontwikkeling van betaalapps waar consument en winkelier uit kan kiezen. Deze Europese regels stellen ons niet in staat deze toegang in Nederland af te dwingen. Dat kan alleen als er al een concurrerende betaalapp is, maar daarvoor blijkt toegang tot NFC-technologie cruciaal. In feite een kip-ei probleem. Daarom willen we dat de Europese regels worden aangepast."