Wouter Hoeffnagel - 02 juli 2021

Rechter: Staatssecretaris Keijzer moet met Inmarsat om de tafel

Rechter: Staatssecretaris Keijzer moet met Inmarsat om de tafel image

Inmarsat hoeft zijn schotels voor satellietcommunicatie in het Friese Burum voorlopig niet te verhuizen. Het kabinet wil dat Inmarsat te schotels verhuisd om de 3,5GHz-band vrij te maken voor 5G. De rechter oordeelt echter dat Inmarsat een betrouwbaarheid van 99,9% van zijn netwerk voor noodcommunicatie niet kan garanderen, iets wat wel verplicht is.

Inmarsat verzorgt voor een groot deel van de wereld nood- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. Het bedrijf maakt hiervoor sinds 1990 gebruik van de 3,5GHz-band. Deze band is door het kabinet echter ook toegewezen voor 5G-communicatie. Het kabinet wil daarom dat Inmarsat zijn schotels verhuisd, zodat de 3,5GHz-band vrijkomt voor 5G.

Gang naar de rechter

Inmarsat stapte naar de rechter, die oordeelt dat het bedrijf indien het zijn schotels verhuisd niet aan zijn verplichting tot 99,9% betrouwbaarheid kan voldoen. De rechter oordeelt dat demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vooraf aan het vaststellen van de wijzigingen al in kaart had moeten brengen hoe de nood- en veiligheidscommunicatie kon worden veilig gesteld en de rol die Inmarsat hierbij zou spelen.

Staatssecretaris Keijzer moet van de rechter in overleg met betrokken partijen waaronder Inmarsat om tot een oplossing te komen. Hierbij mogen de noodoproepen niet in gevaar komen.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei