Gartner: IaaS-markt met ruim veertig procent gegroeid

29-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: IaaS-markt met ruim veertig procent gegroeid

De wereldwijde Infrastructure as a Service (IaaS) markt is gegroeid in 2020 tot 64,3 miljard dollar. Dit is een stijging van 40,7% ten opzichte van de 45,7 miljard dollar die de markt in 2019 waard was. Amazon is marktleider in 2020, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Huawei.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Hyperscale providers blijven distributed cloud en edge oplossingen bouwen die het bereik van de public cloud naar private en on-premise locaties brengt. Zij adresseren hiermee de behoeften van organisaties die zoeken naar datasoevereiniteit, portabiliteit van workloads en netwerklatentie", aldus Sid Nag, research vice president bij Gartner. "Dit zorgt in combinatie met de afhankelijkheid van de public cloud van veel organisaties tijdens de pandemie in 2020 opnieuw voor een jaar met dubbelcijferige groei."

Bijna alle IaaS-provider noteren groei

De top vijf IaaS-providers hebben gezamenlijk 80% van de markt in handen. Bijna 90% van alle IaaS-providers noteren groei. Amazon is marktleider met een omzet van 26,2 miljard dollar in 2020 en een marktaandeel van 41%. Amazon noteert 28,7% groei, wat Gartner vooral toeschrijft aan een stijgend gebruik door bestaande klanten.

gartner-iaas-markt-2019-2020-06-2021.png

Microsoft is de op één na grootste speler in de markt en realiseerde bijna 60% groei. Het bedrijf noteert 12,7 miljard omzet in 2020. De pandemie zorgde voor een toenemende vraag naar capaciteit vanuit bestaande gebruikers van Microsoft Azure. Zo wilden klanten missiekritieke workloads migreren, zoals AI-gebaseerde zorgoplossingen, digital twins in de maakindustrie en e-commerce in de retailsector.

Alibaba is grootste speler in China

Alibaba is in China de leidende IaaS-speler. Het bedrijf noteert in 2020 52,8% groei en realiseert 6 miljard dollar omzet. De vraag vanuit de onderwijssector is voor Alibaba met 105% het snelst gestegen. Gartner schrijft dit toe aan de grote vraag naar Alibaba's communicatie- en collaboratieplatform DingTalk vanuit thuiswerkers en studenten.

Huawei noteert voor het tweede jaar op rij meer dan 200% groei. Het bedrijf staat voor het eerst in de top 5 wereldwijde IaaS-providers met een omzet van 2,7 miljard dollar. 90% van deze omzet is afkomstig uit de Greater China-regio, waar de vraag naar cloud snel stijgt.

De omzet uit IaaS van Google is tot bijna 4 miljard dollar gestegen. Onder meer investeringen vanuit de retail- overheid- en zorgsector steeg. Daarnaast droeg volgens Gartner de focus van Google op het ontwikkelen en uitrollen van cloudapplicaties in een hybride en multicloud model hieraan bij.

Cloudmarkt blijft groeien

Gartner voorspelt dat de cloudmarkt blijft groeien. "De echte kans voor providers ligt echter in groei uit cloud-gerelateerde technologiemarkten zoals edge, 5G en AI nu CIO's willen investeren in technologieën die hun complexe en opkomende use cases adresseren", aldus Nag.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud