HP: Additive Manufacturing speelt rol in digitale transformatie

Rob Idink, Managing Director bij HP Nederland

28-06-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

HP: Additive Manufacturing speelt rol in digitale transformatie

96% van Europese fabrikanten van industriële onderdelen geeft aan dat producten door Additive Manufacturing sneller op de markt kunnen worden gebracht. Additive Manufacturing is het proces van het maken van voorwerpen uit 3D-modelgegevens. Hiernaast geeft 63% aan dat ze in de komende 12 maanden 100.000 tot meer dan een miljoen euro in digitalisering zullen investeren. Dit blijkt uit een onderzoek van HP in samenwerking met 3dpm Research.

"Er is een digitale transformatie van productie aan de gang", zegt Rob Idink (foto), Managing Director bij HP Nederland. "De toonaangevende bedrijven van de toekomst zullen bedrijven zijn die de kracht van software, data, AI en digitale productie inzetten om klantproducten en ervaringen opnieuw uit te vinden en te personaliseren. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt, waarbij onze HP Multi Jet Fusion technologie meer dan 60 miljoen 3D-geprinte onderdelen heeft opgeleverd. De vraag naar deze technologie is de afgelopen 15 maanden exponentieel gegroeid."

Duurzame impact

Uit het onderzoek blijkt dat duurzaamheid van invloed is op de beslissing om productieworkflows te digitaliseren. 61% van de respondenten is het ermee eens dat duurzaamheid een belangrijke factor is die digitalisering stimuleert. Daarnaast is 79% van de ondervraagden van mening dat Additive Manufacturing hen helpt om te gaan met productie-uitdagingen - zoals de mogelijkheid om zich aan te passen aan een fluctuerende vraag.

"De geavanceerde mogelijkheden van 3D-printen creëren geheel nieuwe mogelijkheden voor disruptie in alle sectoren en met een veel milieuvriendelijkere en duurzamere benadering, wat vandaag de dag een belangrijke drijfveer is voor fabrikanten", voegt Idink toe. "3D-printen maakt een meer circulaire economie mogelijk."

Digitale transformatie

Uit het onderzoek blijkt dat Additive Manufacturing een belangrijke kans biedt voor de digitalisering van industriële fabricageprocessen, waarbij digitalisering als noodzaak wordt gezien voor bijna alle productieprocessen.

Het gebruik van Additive Manufacturing bij de productie van industriële onderdelen wordt als zeer belangrijk genoemd voor het produceren van meer kosteneffectieve onderdelen en het maken van betere producten met en met een hogere snelheid. Ook bleek dat 83% van de respondenten Additive Manufacturing gebruikt voor de productie van onderdelen en gereedschappen om commerciële producten te maken, en dat de helft van hen (52%) zelfs al complete eindproducten maakt.

"3D-printen is niet langer exclusief voor gereedschappen en onderdelen met een kleine oplage", zegt Stijn Paridaens, CEO van Digitaal Productie servicebureau ZiggZagg. "Het heeft een veel grotere impact voor onze klanten en dat is waarom wij investeren in 3D als primair productieaanbod voor onze klanten. Wij geloven dat HP Multi Jet Fusion Technology de toonaangevende industriële technologie is om van kleine serieproducties naar middelgrote en in sommige gevallen zelfs grote producties tot 200.000 eindonderdelen te gaan.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

3D, printing