Wouter Hoeffnagel - 27 juni 2021

Esri introduceert wereldwijde kaart van landbedekking en bodemgebruik

Esri introduceert wereldwijde kaart van landbedekking en bodemgebruik image

Esri, gespecialiseerd in locatie-informatie, introduceert een hoge-resolutie, wereldwijde kaart van landbedekking en bodemgebruik. De kaart helpt bij het in beeld brengen van veranderingen en beter begrijpen van het effect van menselijk handelen. De kaart is gemaakt op basis van Sentinel-2 satellietbeelden van de European Space Agency (ESA) en is ontwikkeld met behulp van machine learning in samenwerking met de nieuwe partner Impact Observatory en langetermijnpartner Microsoft.

Hoge-resolutie, open, nauwkeurige, vergelijkbare en actuele kaarten van de bodembedekking zijn van cruciaal belang voor besluitvormers in veel industriële sectoren en ontwikkelingslanden. Deze kaarten verbeteren het begrip van belangrijke kenmerken zoals voedselzekerheid, planning van landgebruik, hydrologiemodellen en planning van hulpbronnen. Bovendien gebruiken nationale overheidsinstanties landbedekking als basis om trends in natuurlijk kapitaal te begrijpen, wat helpt bij het bepalen van prioriteiten voor ruimtelijke ordening en de basis vormt voor begrotingen.

De 2020 Global Land Cover Map is een consistente kaart van landbedekking voor de hele wereld, gebaseerd op de meest recente satellietinformatie, en kan worden gecombineerd met andere datalagen zoals groene infrastructuur, duurzaamheidsprojecten en andere inspanningen voor natuurbehoud. Hiermee ontstaat een volledige overzicht van zowel de menselijke als natuurlijke voetafdruk op aarde. Esri en Impact Observatory zullen dit nieuwe model later dit jaar on-demand beschikbaar maken om de GIS-community te ondersteunen bij het maken van kaarten voor projectgebieden. De nieuwe kaart zal jaarlijks worden geactualiseerd om veranderingen te detecteren en zo de effecten van menselijke activiteit in beeld te brengen.

Living Atlas

De kaart is onderdeel van de Living Atlas van Esri, waardoor gebruikers de kaart ook kunnen bewerken in combinatie met andere GIS-lagen zoals terrein, hydrologie en andere data. ArcGIS Living Atlas of the World is de belangrijkste verzameling van geografische informatie van over de hele wereld, inclusief kaarten, apps en gegevenslagen. Dankzij de vrijgegeven visualisaties kunnen planners wereldwijd de geografie om hen heen beter begrijpen en beter geïnformeerde beslissingen nemen, met inzicht in locaties met een bijzondere bodembedekking en de menselijke activiteiten die daarop van invloed zijn.

Impact Observatory heeft zijn bestaande AI-modellen verbeterd door een enorme trainingsdataset van miljarden door mensen gelabelde beeldpixels en de volledige Sentinel-2 2020-collectie van meer dan 400.000 aardobservaties samen te voegen om de kaart te produceren. Esri geeft deze waardevolle bron vrij onder een Creative Commons-licentie om brede acceptatie te stimuleren en te zorgen voor gelijke toegang voor planners die een duurzamere planeet willen creëren. Deze content wordt beschikbaar gesteld in ArcGIS Online als een kaartendienst en is vrij te gebruiken door de 10 miljoen gebruikers.

"Dit is een cruciaal jaar voor klimaatactie", zegt Jack Dangermond, oprichter en president van Esri. "Nu de VN-conferentie over klimaatverandering, COP26, internationale partijen samenbrengt om een aantal gemeenschappelijke doelen aan te pakken, zijn we blij dat we ons steentje kunnen bijdragen door deze kaart beschikbaar te stellen aan gebruikers die zich inzetten voor de gezondheid van onze planeet."

De nieuwe Global Land Cover Map 2020 is hier beschikbaar.