Zuid-Afrikaanse broers verdacht van diefstal miljarden euro's aan bitcoins

25-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Zuid-Afrikaanse broers verdacht van diefstal miljarden euro's aan bitcoins

Twee Zuid-Afrikaanse broers zijn verdwenen met 69.000 bitcoins, met een waarde van omgerekend zo'n 1,97 miljard euro. Indien de bitcoins zijn gestolen gaat het om de grootste diefstal van cryptovaluta ooit.

Bloomberg meldt dat de diefstal plaatsvond op bitcoin exchange Africrypt. De Chief Operating Officer van het bedrijf informeerde klanten in april dat het bedrijf doelwit zou zijn geworden van een cyberaanval. Hij vroeg getroffen klanten geen melding te maken bij de autoriteiten en geen advocaat in te schakelen, aangezien dit het herstel van de gestolen valuta zou vertragen. 

Ontraceerbaar gemaakt

Advocaten van Hanekom Attorneys stellen dat klanten echter zeven dagen voor de vermeende hack al geen toegang meer hadden tot hun cryptovaluta. Onderzoek wijst uit dat valuta van Africrypt zijn overgemaakt naar andere wallets en via zogeheten tumblers en mixers zijn geleid. Deze mengen en mixen cryptovaluta, met als doel hen ontraceerbaar te maken.

De website van Africrypt is offline. Ook zijn beide oprichters telefonisch onbereikbaar, meldt Bloomberg. Het opstarten van een formeel onderzoek door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten wordt naar verluid bemoeilijk doordat cryptovaluta geen officiële valuta zijn.

Terug naar nieuws overzicht
Security