Reuters: Amerikaanse staten komen met aanklacht tegen Google over Play Store

23-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Reuters: Amerikaanse staten komen met aanklacht tegen Google over Play Store

Een reeks Amerikaanse staten dienen mogelijk volgende week een aanklacht in tegen Google. Openbaar aanklagers in de staten stellen dat Google met de wijze waarop het zijn appwinkel Play Store beheert de marktwerking verstoord.

Dit meldt Reuters op basis van drie bronnen. De rechtszaak volgt na klachten van appontwikkelaars over de wijze waarop Google de Play Store op Android-apparaten beheert. Dit onderzoek wordt geleid door openbaar aanklagers uit Utah, Tennessee, North Carolina en New York. De rechtszaak wordt naar verluid al een jaar voorbereid en is meerdere keren vertraagd. Het is onduidelijk hoeveel staten deelnemen aan de rechtszaak.

De aanklacht wordt naar verwachting ingediend in een federale rechtbank in het noorden van Californië, waar ook gerelateerde rechtszaken lopen. Het gaat onder meer om een rechtszaak waarin Epic Games Google beschuldigt van het hanteren van anti-competitieve regels in de Play Store. Dezelfde rechter behandelt ook een tweetal class-action rechtszaken over de Play Store.

Een woordvoerder van Google zegt in een reactie tegen Reuters: "Android is het enige grote besturingssysteem dat mensen toestaat apps te downloaden uit meerdere appwinkels. De meeste Android-apparaten verschepen zelfs met twee of meer appwinkels voorgeïnstalleerd. Ook kunnen zij extra appwinkels installeren of apps direct vanuit hun browser installeren indien zij dat willen."

Terug naar nieuws overzicht