Redactie - 23 juni 2021

BIT-advies Grensverleggende IT: Blokken belicht zorgen en aanbevelingen

BIT-advies Grensverleggende IT: Blokken belicht zorgen en aanbevelingen image

Defensie en marktconsortium Athena (IBM/Atos/Unica) hebben begin 2021 een contract voor het programma Grensverleggende IT (GrIT) getekend met een looptijd van tien jaar, inclusief een verleningsoptie van twee keer vijf jaar. Het programma Grensverleggende IT (GrIT) moet zorgen voor een totaal vernieuwde IT-infrastructuur van Defensie. Het Adviescollege ICT Toetsing heeft intussen een BIT-advies uitgebracht met aanbevelingen genaamd 'Grensverleggende IT: Blokken'.

De samenwerkingsovereenkomst geeft Defensie de ruimte om te sturen op de bloksgewijze uitvoering van het programma GrIT. Daarnaast zet Defensie belangrijke stappen in de inrichting van de governance en de programmaorganisatie.

Zorgen

Het Adviescollege maakt zich wel zorgen over de scherpte bij de besluitvorming en opdrachtverstrekking van de eerste blokken. Defensie laat belangrijke elementen open bij de opdrachtverstrekking, waarmee een basis wordt gelegd voor een potentieel geschil. Bovendien kunnen zo binnen Defensie verschillende verwachtingen ontstaan over de toegevoegde waarde van de opgeleverde blokken.

Het Adviescollege ziet op dit moment geen inhoudelijke blokkades voor Defensie om de genoemde blokken in uitvoering te nemen, mits haar aanbevelingen opgevolgd worden.

Lees ook de reactie van staatssecretaris Visser op het BIT-advies Grensverleggende IT: Blokken.