Harmonisatie gebruik 6 GHz-band voor draadloze netwerken in hele EU

23-06-2021 | door: Witold Kepinski

Harmonisatie gebruik 6 GHz-band voor draadloze netwerken in hele EU

De Europese Commissie heeft een besluit aangenomen tot harmonisatie van het gebruik van de 6 GHz-band voor draadloze netwerken in de hele EU, die een groeiend aantal apparaten, onlinetoepassingen en innovatieve diensten zal ondersteunen die een grotere bandbreedte en hogere snelheden vereisen. Hierdoor zullen burgers en bedrijven kunnen profiteren van betere, snellere en stabielere wifi-verbindingen in de hele EU, ook voor videoconferenties, het streamen en delen van inhoud, telegeneeskunde of bij het gebruik van augmented reality-technologieën zo meldt de EU.

Het harmonisatiebesluit maakt 480 MHz extra spectrum beschikbaar in de 6 GHz-band. Het zal de hoeveelheid beschikbaar spectrum bijna verdubbelen, wat bijdraagt aan de 538,5 MHz die beschikbaar is in de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band.

Het verbeterde spectrum zal volgens de EU de netwerkcongestie verminderen en dus de netwerksnelheid verhogen. Landen over de hele wereld, waaronder de VS en het VK, stellen geleidelijk spectrum beschikbaar in de 6 GHz-band, zodat aangepaste apparaten gemakkelijk kunnen profiteren van de nieuwe voordelen.

Het beschikbaar stellen van meer bandbreedte voor wifi-diensten is van fundamenteel belang voor het faciliteren van innovatie en voor het bereiken van de voorgestelde  Digital Decade-doelstellingen voor 2030, volgens welke alle Europese huishoudens gigabit-connectiviteit zouden moeten hebben. De lidstaten stellen deze frequentieband uiterlijk op 1 december 2021 beschikbaar voor de implementatie van wifi. Het 6 GHz-harmonisatiebesluit valt binnen het kader van het radiospectrumbesluit, dat de Commissie in staat stelt om radiospectrumbanden te harmoniseren ter tijdige ondersteuning van innovatieve markt- en technologische ontwikkelingen.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: "Optimale connectiviteit is van groot belang met het oog op innovatie, productiviteit en samenwerking tussen bedrijven. De harmonisatie van het gebruik van de 6 GHz-band voor draadloze netwerken draagt bij aan het realiseren van deze connectiviteit. Niet alleen kunnen bedrijven hierdoor onder meer optimaal videobellen, content delen en innovatieve technologieën gebruiken. Ook ondersteunt het betere connectiviteit in Europese huishoudens thuis- en telewerkers, waarvan het aantal volgens onder meer cijfers van Gartner de komende jaren stijgt."

Terug naar nieuws overzicht