Wouter Hoeffnagel - 22 juni 2021

Britse zender: Amazon vernietigt miljoenen producten op jaarbasis in VK

Britse zender: Amazon vernietigt miljoenen producten op jaarbasis in VK image

Webwinkel Amazon vernietigt in het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis miljoenen producten. Wekelijks worden meer dan 100.000 artikelen afgevoerd.

Dit meldt de Britse zender ITV op basis van onderzoek in een distributiecentrum van Amazon in het Schotse Dunfermline. Een anonieme oud-medewerker van het distributiecentrum stelt tegenover ITV dat per week 100.000 producten worden afgevoerd. Deze producten variëren van boeken en mondkapjes tot televisies en laptops. ITV meldt dat de helft van de producten nieuw en ongebruikt is. De andere helft zijn retourproducten die nog in goede staat verkeren. ITV wijst ook op interne documenten van Amazon. Het gaat hierbij onder meer om een lijst uit april, waarop 124.000 producten vermeld staan als 'vernietigd'.

Stijgende opslagkosten

De Britse zender stelt dat de werkwijze verband houdt met bedrijfsmodel van Amazon. Zo zou de Amerikaanse e-commercegigant in zijn distributiecentrum producten voor verkopers op zijn platform opslaan, waarvoor deze partijen betalen. Indien producten langere tijd blijven liggen stijgen de kosten, waardoor het voor verkopers aantrekkelijk zou zijn dergelijke producten te vernietigen. ITV stelt dat het merendeel van de producten naar recyclingcentra zijn afgevoerd, maar in sommige gevallen ook op de vuilstort terecht zijn gekomen.

Amazon meldt in een reactie juist zoveel mogelijk producten te verkopen, recyclen of doneren aan goede doelen. Het bedrijf ontkent dat producten worden afgevoerd naar de vuilstort.