Europa raakt achterop met 5G-adoptie

17-06-2021 | door: Redactie

Europa raakt achterop met 5G-adoptie

De 5G-trein staat wereldwijd op de rails en trekt alsmaar meer passagiers aan. Maar in Europa hebben we de eerste trein gemist en blijven we achter lopen.

5G is op weg om de snelst geadopteerde technologie in de geschiedenis van mobiele telecommunicatie te worden. Dat is althans wat het Mobility Report van netwerkleverancier Ericsson ons vertelt. Elke dag worden er wereldwijd ongeveer een miljoen extra klanten aangesloten op een 5G-netwerk. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal 5G-abonnementen in combinatie met een 5G-smartphone (of ander toestel met een 5G-chip) toe met 70 miljoen. Ericsson verwacht dat de teller zo afklokt op 580 miljoen tegen het einde van het jaar.

Europa heeft eerste trein gemist

Maar de regionale verschillen zijn nog altijd heel erg groot. Het zijn vooral China, Japan, Korea, Noord-Amerika en de Arabische Golfstaten die de 5G-dans leiden. Europa is traag uit de startblokken geschoten en blijft ook achterop hinken.

Toch blijft Ericsson in de 20ste editie al van het Mobility Report bij zijn stelling dat 5G de snelst geadopteerde mobiele technologie allertijde zal worden. De leverancier plakt ook cijfers op die stelling. Tegen eind 2026 moeten er al 3,5 miljard 5G-abonnementen zijn en wordt verwacht dat 60 procent van de bevolking toegang heeft tot een 5G-netwerk. De drempel van één miljard 5G-abonnementen zal twee jaar sneller gehaald worden dan dat 4G nodig had om dezelfde drempel te overwinnen.

In West-Europa verbruikt één smartphone momenteel zowat 15 GB per maand aan mobiele data. Dat wordt 47 GB tegen 2026.

Datagebruik blijft boomen

Ondertussen zijn al meer dan 300 5G-smartphones aangekondigd of ook al beschikbaar. Het tijdperk van de post-pandemie kan mogelijk ook de adoptie verder versnellen: zeker als ook bedrijven meer en meer private-5G-netwerken willen of brood zien in nieuwe 5G-toepassingen.

Smartphones - en dan vooral video's - blijven voorlopig ook het dataverbruik verder boosten. In West-Europa verbruikt één smartphone momenteel zowat 15 GB per maand aan mobiele data. Tegen 2026 denkt Ericsson dat dit in West-Europa zal toenemen tot 47 GB per maand.

Om de exponentiële groei in data inzichtelijk te maken zetten we nog enkele cijfers uit het rapport op een rij. Mobiel datverkeer wereldwijd - zonder fixed wireless access voor alle duidelijk - liep eind vorig jaar al op tot 49 exabyte (EB) per maand. Eén exabyte komt overeen met 1.000 petabytes oftewel 1.000.000.000.000.000.000 bytes. Tegen 2026 wordt dat naar verwachting 237 EB per maand. Het illustreert meteen ook waarom offloading via glasvezel een noodzaak is voor operatoren: geen 5G-netwerken zonder fiber om de toevloed aan verkeer op te vangen.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht