Redactie - 17 juni 2021

Axis heeft grote plannen met AI, zo blijkt tijdens Axis Inspire

Axis heeft grote plannen met AI, zo blijkt tijdens Axis Inspire image

Tijdens Axis Inspire 2021 praatte Axis Communications partners en klanten bij over nieuwe ontwikkelingen, zowel bij het bedrijf zelf als in de brede wereld van technologie. Kunstmatige intelligentie was één van de belangrijkste thema’s. We volgden de keynotespeech over dat thema van de Belgische wetenschapper Geertrui Mieke De Ketelaere en spraken er met Edwin Beerentemfel van Axis over.

Axis Inspire is bedoeld voor zowel partners, distributeurs als eindgebruikers uit de Benelux- en de DACH-regio. In feite duurde het event maar liefst vijf dagen, van 14 tot en met 18 juni. De presentaties vonden plaats op de eerste twee dagen. “Op maandag high-level keynotes, op dinsdag presentaties die de diepte in gaan over specifieke onderwerpen en oplossingen. Dat doen we die tweede dag met break-out-sessies, die ook zijn gericht op onze sleutelsegmenten retail, transport en slimme steden”, gaf Edwin Beerentemfel (Manager Global Partners and End Customers) net voor het event aan. “Van woensdag tot en met vrijdag zijn er hands-on workshops voor kleine groepen partners, met daaromheen een aantal leuke activiteiten zoals een virtuele escaperoom.”

Natuurlijk hoopt Axis Communications dat evenementen zoals Axis Inspire binnenkort weer fysiek kunnen worden georganiseerd. Maar als het dan toch online moet, dan maar zo goed mogelijk, vinden ze bij de netwerkcamerafabrikant. En dus werd een fysiek event heel knap nagebootst, met een virtuele lobby van waaruit je verschillende deuren kon openen. Alles verliep strak en zag er gelikt uit. “Zoals de naam al zegt, het doel van het event is inspireren. Een week lang”, aldus Beerentemfel. “We willen inhoud bieden, maar ook op een leuke manier. Net iets anders dan dat anderen dat doen.”

Het event werd op dag één aan elkaar gepraat door Philippe Kubbinga en Anna Ranucci. Kubbinga is sinds oktober vorig jaar de nieuwe Regional Director Middle Europe van Axis. Nadat Peter Lindström (Executive Vice President Sales bij Axis) stilstond bij het belang van de samenwerking met partners volgde er een portfolio-update. Die ging voor een deel over kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Dat gold ook voor de rest van de dag. Zo gaf Petra Bennermark (Manager Analytics Solutions bij Axis) een uitleg over hoe Axis AI toepast bij videoanalyse.

Echt groeien
Dat onderwerp bespraken we vooraf ook met Beerentemfel. “De laatste jaren hebben we vooral over AI gesproken, nu wordt het tastbaar en zijn we klaar om echt te groeien.” Dat geldt niet alleen voor de markt in het algemeen, maar ook voor Axis Communications zelf. “We hebben vorig jaar enkele camera’s gelanceerd met speciale AI-accelerators. Ons platform ACAP (AXIS Camera Application Platform, red.) krijgt dit jaar een update. Daarmee kun je embedded applicaties bouwen die gebruik maken van AI. De camera’s met AI-accelerators zitten nu nog aan de bovenkant van het portfolio, maar dat zal de komende tijd ook gaan gelden voor entry-level camera’s, zodat allerlei sectoren, van de retail tot de industrie, ze kunnen gebruiken. We hebben het afgelopen jaar veel voorbereidend werk gedaan en na de zomer gaan we er echt voluit mee van start.”

Voor partners biedt het kansen zonder dat ze zelf veel nieuwe expertise op hoeven te bouwen, aldus Beerentemfel. “Voor hen draait het niet om AI, maar om de uitkomst van AI. Dat is bijvoorbeeld, in het geval van surveillance-toepassingen, meer betrouwbare detectie. Kunstmatige intelligentie zelf is nooit het doel, het is een middel. Zo moeten partners het ook inzetten.”

Wetenschap
Geertrui Mieke De Ketelaere gaf tijdens het event een boeiende keynotespeech over AI. Ze is program director AI bij Imec, een Belgisch onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen. “AI is een fantastische technologie en, of we het nu willen of niet, het is al overal aanwezig”, zo begon ze haar verhaal.

Ze stond stil bij de uitdagingen rondom AI, op meerdere vlakken. Ze groepeerde die tot vier begrippen: energieverbruik, privacy, latency en connectiviteit. “Betekenen die uitdagingen dat we met de ontwikkelingen rond AI moeten stoppen? Nee, absoluut niet. Er moet alleen wel een raamwerk komen om die negatieve kanten van AI te tackelen. Axis zet op dat vlak al mooie stappen.”

Kunstmatige intelligentie zorgt er volgens haar onder meer voor dat beveiligingscamera’s ook ’s nachts of bij slecht weer goede resultaten bieden. “AI-wetenschappers hebben zich laten inspireren door dieren die eigenlijk een soort radartechnologie gebruiken.” Radartechnologie heeft volgens haar, behalve in het donker, ook veel toegevoegde waarde in omgevingen waar het heel druk is, zoals vliegvelden of grote steden. Dezelfde techniek kan ook worden gebruikt om het ademhalingstempo en de hartslag van mensen te meten. “Zo kun je zien wanneer mensen gestrest zijn.”

Ze gaf ook aan dat er nog altijd veel punten zijn waarin menselijke intelligentie ruimschoots superieur is aan artificiële intelligentie. “Als het bijvoorbeeld gaat om het begrijpen van abstractie, dan zit kunstmatige intelligentie nog niet op het niveau van een drie- of vierjarig kind. We hoeven echt nog niet bang te zijn voor het Terminator-scenario”, verwees ze naar de angst dat computers uiteindelijk zo intelligent worden dat ze zelfstandig de macht kunnen overnemen. “AI is heel goed in het gebruiken van intelligentie die het aangeleerd heeft. Maar het kan niet redeneren als een mens. Daardoor kunnen AI-systemen zichzelf nog niet aanpassen aan een andere omgeving dan waarvoor ze gemaakt zijn.”

Ethiek
AI roept ook veel ethische vragen op. “Zoals bij elke nieuwe technologie geldt ook hier dat het misbruikt kan worden wanneer het in de verkeerde handen terecht komt”, zei De Ketelaere. Ze gaf een voorbeeld. “Er is al technologie beschikbaar waarbij je aan de hand van lipbewegingen, met behulp van AI, video zonder geluid toch om kunt zetten naar gesproken teksten. Daar zijn nog geen regels voor.” Een belangrijke gezamenlijke taak voor overheden, technologiebedrijven en juristen dus, vindt ze.

Beerentemfel gaf aan dat ethiek en regelgeving thema’s zijn die voor Axis erg belangrijk zijn. “Gezichtsherkenning komt ook minder goed in het nieuws, zoals in de Netfix-documentaire Coded Bias. Die gaat erover hoe bevooroordeeld algoritmen zijn, onder meer als het om de huidskleur van mensen gaat.” De Ketelaere zei daarover: “Zowel menselijke als kunstmatige intelligentie wordt beïnvloed door onbewuste vooroordelen.”

Die ethische onderwerpen werden tijdens Axis Inspire besproken in de paneldiscussies. Daar werd wederom een beroep gedaan op goede regelgeving. Beerentemfel zei voor het event: “Net als bij andere nieuwe innovaties komt de regelgeving altijd wat laat op gang. Nu is het tijd om daar mee bezig te gaan. Als Axis nemen we daarnaast ook onze eigen verantwoordelijkheid en zullen wij de technologie nooit inzetten voor verkeerde toepassingen.”

Door: Johan van Leeuwen