VMware Tanzu onderzoek: gebrek aan Kubernetes kennis lijft een grote belemmering

17-06-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

VMware Tanzu onderzoek: gebrek aan Kubernetes kennis lijft een grote belemmering

Een gebrek aan expertise op het gebied van Kubernetes blijft een grote belemmering voor software developers en IT professionals. Dit blijkt uit het ‘state of Kubernetes rapport 2021’ van VMware Tanzu. Hoewel 98% van de respondenten aanzienlijke voordelen ziet in Kubernetes, gaf maar liefst 96% van de respondenten aan dat ze problemen ondervinden bij het selecteren van de juiste Kubernetes distributie. Met name het gebrek aan interne ervaring en expertise zijn de grootste uitdagingen als het gaat om het kiezen (55%) en beheren (53%) van de technologie.

Ondanks het gebrek aan expertise geeft 65 procent van de respondenten aan dat ze Kubernetes inmiddels in productie hebben genomen. Dit is een groei van 35 procent ten opzichte van 2018, toen minder dan 30% van de ondernemingen aangaf Kubernetes te gebruiken. Aan de respondenten is ook gevraagd waar ze zich het meest zorgen over maken als het gaat om Kubernetes. Maar liefst 97 procent maakt zich zorgen over de beveiliging van Kubernetes. De drie belangrijkste zorgen waren het toepassen van consistent beleid in clusters en teams (23%), het beveiligen van gecontaineriseerde workloads tijdens runtime (21%) en het beveiligen van containerimages in een CI / CD-pijplijn (19%). Dit alles wijst erop dat een geïntegreerde 
DevSecOps-benadering noodzakelijk is voor bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij het selecteren van een Kubernetes-distributie niet alleen IT afdelingen betrokken zijn. Maar liefst 83% procent van de respondenten geeft aan dat er altijd meer dan één team betrokken is bij het besluitvormingsproces. Operations (62%) en ontwikkelingsteams (55%) zijn het vaakst betrokken, hoewel applicatie-eigenaren (29%) en leidinggevenden op C-niveau (16%) ook meedoen.

Voor het onderzoek zijn 375 software developers en IT professionals ondervraagd, die bij bedrijven werken met 1000 of meer medewerkers. Het rapport geeft inzicht hoe ondernemingen Kubernetes gebruiken en welke voordelen en uitdagingen ze in de technologie zien. 

Een kopie van het volledige rapport kunt u vinden in de bijlage of downloaden via deze link: 
https://tanzu.vmware.com/content/ebooks/the-state-of-kubernetes-2021 

Terug naar nieuws overzicht