Gerechtshof verwijs zaak over 5G-verbod door naar bestuursrechter

16-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Gerechtshof verwijs zaak over 5G-verbod door naar bestuursrechter

Het gerechtshof in Den Haag buigt zich niet inhoudelijk over een mogelijk verbod op 5G. Stichting Stop5GNL vraagt om een dergelijk verbod bij een civiele rechter. Het gerechtshof oordeelt echter dat de zaak behandeld dient te worden door een bestuursrechter. De stichting is daarom niet-ontvankelijk verklaard. 

Stichting Stop5GNL wil naar eigen zeggen Nederlanders beschermen tegen vermeende gezondheidsrisico's verbonden aan mobiele communicatie en in het specifiek 5G-technologie. Dit zou het gevolg zijn van elektromagnetische velden die hierbij worden gebruikt. De stichting stelt dat de overheid de gezondheidsrisico's die hieraan verbonden zijn onvoldoende heeft onderzocht. De Rijksoverheid stelt echter juist dat de stralingswaarde ver onder het niveau ligt waarop volgens deskundigen gezondheidsrisico's kunnen ontstaan.

De vorderingen van de stichting zijn eerder afgewezen door de voorzieningenrechter. Stichting Stop5GNL ging in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelt nu dus dat de bestuursrechter zich over de zaak moet buigen.

Terug naar nieuws overzicht