IKEA in Frankrijk beboet voor bespioneren van vakbonden, werknemers en ontevreden klanten

16-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

IKEA in Frankrijk beboet voor bespioneren van vakbonden, werknemers en ontevreden klanten

IKEA moet in Frankrijk ruim een miljoen euro aan schadevergoedingen en boetes betalen wegens spionage. De meubelwinkel bespioneerde Franse vakbondsvertegenwoordigers, medewerkers en in een aantal gevallen ook ontevreden klanten, oordeelt een Franse rechter. IKEA gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

De Franse tak van IKEA is door vakbonden beschuldigd van het onrechtmatig verzamelen van persoonlijke gegevens en het vrijgeven hiervan. Het bedrijf zou onder meer betaald hebben voor toegang tot politiedossiers met informatie over bespioneerde personen. Een voorbeeld is een medewerker die in een BMW reed, maar een laag inkomen had. IKEA onderzocht naar aanleiding hiervan verluid het strafblad van de man.

Verschillende mensen zijn in de zaak veroordeeld. Een tweetal voormalig directeurs van de Franse tak van IKEA krijgen voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd, evenals een geldboete. Ook dertien anderen stonden voor de rechter. In sommige gevallen werden zij vrijgesproken, terwijl anderen een voorwaardelijke celstraf opgelegd kregen.

Terug naar nieuws overzicht