Hyperscalers Amazon, Microsoft, Google en Facebook investeren flink

12-06-2021 | door: Witold Kepinski

Hyperscalers Amazon, Microsoft, Google en Facebook investeren flink

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de capex van hyperscale operators in het eerste kwartaal met 31% is gestegen ten opzichte van vorig jaar, tot 38 miljard dollar. Dat brengt het totaal voor de laatste vier kwartalen op meer dan 149 miljard dollar, vergeleken met 121 miljard dollar in de voorgaande vier kwartalen.

De top vier van hyperscale-uitgaven in de laatste vier kwartalen waren Amazon, Microsoft, Google en Facebook, waarvan de capex-budgetten de andere hyperscale-operators ver overtroffen. Na deze groep zijn Apple, Alibaba en Tencent de grootste spenders.

Van de grootste hyperscalers was de capex-groei bij Amazon en Microsoft bijzonder sterk, terwijl de Google-uitgaven een beetje terugliepen en de capex van Apple in de laatste twee kwartalen een beetje terugkaatste. Facebook, Alibaba en Tencent blijven allemaal hun uitgaven opvoeren. Buiten de top zeven zijn IBM en andere toonaangevende hyperscalers goed bezig.

Een groot deel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen, uitbreiden en uitrusten van enorme datacenters, die aan het einde van het eerste kwartaal in aantal groeiden tot 625. Het datacenteraandeel van capex varieert sterk van kwartaal tot kwartaal en van de ene operator tot de andere, maar gemiddeld zijn de uitgaven voor datacenters goed voor meer dan de helft van alle investeringen van hyperscale operatoren. De hyperscale-gegevens zijn gebaseerd op analyse van de capex en datacentervoetafdruk van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste operators in IaaS, PaaS, SaaS, zoeken, sociale netwerken en e-commerce. In totaal genereerden deze twintig bedrijven in de afgelopen vier kwartalen een omzet van meer dan 1,7 biljoen dollar, een groei van 24% ten opzichte van de voorgaande vier kwartalen.

“Voor hyperscale operators bleek de pandemie meer een stimulans voor groei dan een barrière. In de afgelopen vier kwartalen bleven we een extreem sterke groei zien in omzet, capex en datacenteruitgaven”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Het is interessant om hun fortuin te vergelijken met andere soorten grote dienstverleners over de hele wereld. Aangezien hyperscale capex-niveaus nieuwe records blijven vestigen, staat dit in schril contrast met telco's waarvan de capex al vijf jaar in wezen volledig vlak is, wat een weerspiegeling is van hun onvermogen om de totale inkomsten te laten groeien. Gezien de aanhoudende groei van de service-inkomsten voor hyperscalers en de steeds toenemende behoefte aan een grotere wereldwijde voetafdruk van datacenters, voorspellen we een aanhoudende dubbelcijferige groei in hyperscale capex voor de komende jaren.”

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters