NYT: Regering Trump nam gegevens van Democraten in beslag bij Apple

11-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

NYT: Regering Trump nam gegevens van Democraten in beslag bij Apple

Apple is door de regering van Donald Trump aan het begin van diens presidentschap gedagvaard. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wilde informatie verzamelen over Democratische volksvertegenwoordiger, hun medewerkers en familieleden. De dossiers van zeker twaalf mensen zijn door het ministerie is beslag genomen.

Dit meldt de New York Times (NYT). Aanleiding voor dagvaarding zou berichtgeving in de media zijn geweest over contact tussen medewerkers van Trump en Rusland. Met behulp van de dagvaarding en het in beslagnemen van de dossiers wilden het ministerie naar verluid achterhalen wie deze informatie heeft doorgespeeld aan journalisten.

Twaalf dossiers in beslag genomen

Een aantal Democratische leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden werden door het ministerie hiervan verdacht. Naar aanleiding hiervan zijn door het ministerie de dossiers van tenminste twaalf mensen in 2017 en begin 2018 in beslag genomen. Het gaat in alle gevallen om personen die een link hadden met de commissie. In twee gevallen hebben de dossiers naar verluid betrekking op commissieleden zelf. In één geval zou het dossier betrekking hebben op een kind.

Apple zag zich naar verluid genoodzaakt metadata en accountgegevens te overhandigen. Het bedrijf zou echter geen content zoals foto's of emailverkeer hebben aangereikt. Op basis van de in beslag genomen gegevens kon niet worden bewezen dat de informatie via de commissie naar de media is gelekt. Apple kreeg een zwijgplicht opgelegd over de zaak, die dit jaar is verlopen.

Terug naar nieuws overzicht