CPB: Overheid moet cryptovaluta verbieden

12-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

CPB: Overheid moet cryptovaluta verbieden

De Nederlandse overheid moet cryptovaluta zoals bitcoin verbieden. Een crash van cryptovaluta is volgens het Centraal Planbureau (CPB) onvermijdelijk. Hoe langer het duurt voordat de overheid in actie komt, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash zijn.

Dit stelt Pieter Hasekamp, directeur van het CPB, in een artikel dat vandaag is gepubliceerd. Hasekamp pleit voor een totaalverbod op de productie, handel en bezit van cryptovaluta. "Tegenstanders van zo’n verbod wijzen vaak op de aanpak van drugshandel, waar een verbod weinig effectief is gebleken. Maar hier is een cruciaal verschil: waar het verbieden van drugs de winstmarges in productie en handel vergroot, zorgt een verbod op cryptomunten juist voor prijsdaling: het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen", schrijft Hasekamp.

'Niet in het gewone betalingsverkeer gebruikt'

Het CPB wijst erop dat cryptovaluta niet in het gewone betalingsverkeer worden gebruikt. De CPB-directeur stelt dat cryptomunten niet geschikt zijn als rekeneenheid en betaalmiddel. Zo bestaat waardevastheid niet, lijdt het gebruiksgemak onder een gebrek aan acceptatie en wordt de veiligheid ondermijnd door zwendelpraktijken.

Hasekamp verwacht dat de waarde van cryptomunten na een verbod automatisch daalt. "Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen", aldus de directeur.

Eerder overwogen

Een verbod op cryptomunten is eerder overwogen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra zetten hier in 2018 echter een streep door. China scherpt de regels rondom cryptovaluta al langer aan, terwijl El Salvador de munt deze week juist als wettig betaalmiddel omarmde.

Terug naar nieuws overzicht