INTERPOL haalt nep online apotheken offline

11-06-2021 | door: Redactie

INTERPOL haalt nep online apotheken offline

Een recordaantal nep-onlineapotheken is gesloten in het kader van Operatie Pangea XIV, gericht op de verkoop van namaak- en illegale medicijnen en medische producten. Dit meldt INTERPOL.

Bij de door INTERPOL gecoördineerde operatie waren politie-, douane- en gezondheidsautoriteiten uit 92 landen betrokken. Het resulteerde in 113.020 weblinks, waaronder websites en online marktplaatsen die werden gesloten of verwijderd, het hoogste aantal sinds de eerste Operatie Pangea in 2008.

In Venezuela is een man gearresteerd nadat hij een e-commerceplatform op WhatsApp had ontwikkeld om illegale medicijnen te verkopen.

In het VK hebben de autoriteiten, naast de inbeslagname van ongeveer drie miljoen nepgeneesmiddelen en apparaten met een waarde van meer dan 13 miljoen dollar, ook meer dan 3.100 reclamelinks verwijderd voor de illegale verkoop en levering van geneesmiddelen zonder vergunning, en hebben 43 websites gesloten.

Criminelen verzilveren
Operatie Pangea XIV toonde ook aan dat criminelen blijven profiteren van de vraag naar persoonlijke beschermings- en hygiëneproducten die zijn gegenereerd door de COVID-19-pandemie.

Meer dan de helft van alle medische apparatuur die tijdens de actieweek (18 – 25 mei) in beslag werd genomen, was nep en niet-geautoriseerde COVID-19-testkits, wat resulteerde in 277 arrestaties wereldwijd en de inbeslagname van potentieel gevaarlijke geneesmiddelen ter waarde van meer dan 23 miljoen dollar.

In Italië hebben de autoriteiten meer dan 500.000 nep-chirurgische maskers teruggevonden, evenals 35 industriële machines die werden gebruikt voor productie en verpakking.

Bedreiging voor de openbare veiligheid
"Omdat de pandemie meer mensen ertoe dwong hun leven online te verplaatsen, waren criminelen er snel bij om deze nieuwe 'klanten' aan te vallen", zei INTERPOL-secretaris-generaal Jürgen Stock.

“Terwijl sommige individuen willens en wetens illegale medicijnen kochten, zetten vele duizenden slachtoffers onbewust hun gezondheid en mogelijk hun leven op het spel.

"De online verkoop van illegale medicijnen blijft een bedreiging vormen voor de openbare veiligheid, en daarom blijven operaties zoals Pangea van vitaal belang bij het bestrijden van deze wereldwijde gezondheidsplaag", voegde secretaris-generaal Stock toe.

Ontmanteling van criminele netwerken
“Terwijl misdaden blijven evolueren tijdens de COVID-19-pandemie, moeten de autoriteiten waakzaam blijven bij het ontmantelen van criminele netwerken die betrokken zijn bij de verspreiding van illegale farmaceutische producten, met name op online platforms”, zei Allan, het hoofd van het nationale centrale bureau van INTERPOL in de Filippijnen. C. Guisihan.

"Ondanks de officiële afronding van deze operatie, zullen de Filipijnen zich blijven inspannen om het milieu te beschermen en de volksgezondheid te waarborgen."

“Via Operatie Pangea hebben we INTERPOL, de Britse regelgevende instantie voor geneesmiddelen en gezondheidszorgproducten en de grensmacht, ondersteund bij het aanpakken van de wereldwijde dreiging van farmaceutische misdaad in verband met de COVID-19-pandemie. We hebben gezien hoe georganiseerde misdaadgroepen hebben gereageerd op de veranderende omgeving, maar we blijven ons ook aanpassen en werken samen met partners om hun activiteiten te verstoren”, zegt Kathryn Clarke, hoofd van het UK International Crime Bureau van de National Crime Agency.

Verbergingsmethoden
Controles van zo'n 710.000 pakketten leidden tot de ontdekking van nep- en illegale drugs die verborgen waren tussen legitieme producten, waaronder kleding, sieraden, speelgoed, voedsel en babyproducten.

Er werden nep- en illegale drugs gevonden tussen legitieme producten
Er werden nep- en illegale drugs gevonden tussen legitieme producten
In Qatar ontdekten functionarissen 2.805 zenuwpijntabletten verborgen in blikken gebakken bonen.

Ondersteund door het Pharmaceutical Security Institute, het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties/Werelddouaneorganisatie's Container Control Program en Europol, resulteerde de operatie in het algemeen in de inbeslagname van ongeveer 9 miljoen medische hulpmiddelen en illegale geneesmiddelen, waaronder:

Hypnotiserende en kalmerende medicatie
erectiestoornissen pillen
Medische hulpmiddelen (Covid-testkits, maskers, spuiten, katheters, chirurgische hulpmiddelen enz.)
pijnstillers/pijnstillers.
anabolische steroïden
antiseptica en germiciden
medicijnen tegen kanker
anti-malariamiddelen
vitamines

Er werden potentieel gevaarlijke geneesmiddelen ter waarde van meer dan 23 miljoen dollar werden tijdens de operatie in beslag genomen

Niet-geautoriseerde en namaakgeneesmiddelen kunnen om verschillende redenen gevaarlijk zijn. Ze bevatten mogelijk de verkeerde hoeveelheid actief ingrediënt (te weinig, te veel of helemaal geen), hebben een gewijzigde houdbaarheidsdatum of zijn slecht bewaard. Dit betekent dat ze ineffectief of besmet kunnen zijn.

Het publiek bewust maken van de mogelijke gevaren van het online kopen van medicijnen maakte ook deel uit van Operatie Pangea XIV. Deelnemende lidstaten voerden campagnes op sociale media, waaronder videogidsen over hoe u veilig online medicijnen kunt kopen.

Terug naar nieuws overzicht
Security