Europese Commissie wil maatregelen tegen Belgische privacytoezichthouder

10-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie wil maatregelen tegen Belgische privacytoezichthouder

De Europese Commissie wil een inbreukprocedure starten tegen de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). De commissie stelt dat de privacytoezichthouder onvoldoende onafhankelijk is voor het toetsen van de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit aangezien verschillende bestuursleden van de Gegevensbeschermingsautoriteit betrokken zouden zijn bij de Belgische overheid.

Politico meldt op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar de GBA dat de Europese Commissie deze week een inbreukprocedure te starten. De AVG stelt dat een toezichthouder onafhankelijk moet opereren van de overheid. De commissie zet hierbij in België vraagtekens. Zo zouden tenminste drie bestuursleden van de GBA informatie over het volgen van de AVG leveren aan ministers die wetsvoorstellen schrijven.

Twee van deze bestuursleden zijn inmiddels opgesteld. Een derde is echter nog steeds actief. Een vierde panellid is lid van een comité dat zich buigt over de uitwisseling van gegevens in de publieke sector. Beide bestuursleden stellen tegenover Politico overigens dat hun positie geen invloed heeft op de onafhankelijkheid van de GBA. Naar verwachting stuurt de Europese Commissie op korte termijn een onderzoek naar de GBA. De toezichthouder krijgt twee maanden de tijd hierop te reageren.

Terug naar nieuws overzicht