ProPublica: Rijkste miljardairs VS betaalden weinig tot geen belasting

09-06-2021 | door: Redactie

ProPublica: Rijkste miljardairs VS betaalden weinig tot geen belasting

Een flink aantal miljardairs blijkt in de Verenigde Staten in recente jaren niet tot nauwelijks belasting te hebben betaald. Onder meer Amazon-topman Jeff Bezos en Tesla-topman Elon Musk betaalden in sommige jaren zelfs totaal geen federale inkomstenbelasting.

Dit meldt ProPublica op basis van informatie van de Amerikaanse Belastingdienst die het in handen heeft. Als voorbeeld noemt de website Bezos, die zowel in 2007 als 2011 geen inkomstenbelasting zou hebben betaald. Voor Musk gold dat in 2018. Ook ondernemer en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg zou in recente jaren geen inkomstenbelasting hebben betaald. Andere namen die worden genoemd zijn onder meer George Soros, Warren Buffet, Bill Gates, Rupert Murdoch en Mark Zuckerberg.

3,4 procent belasting betaald

De 25 rijkste Amerikanen betaalden tussen 2014 en 2018 naar verluid 13,6 miljard dollar belasting over een totaal toegenomen vermogen van 401 miljard dollar. Dit komt doordat slechts een fractie van dit vermogen als belastbaar inkomen wordt gezien door de Amerikaanse belastingdienst. Over het bedrag van 401 miljard dollar is hierdoor slechts 3,4 procent belasting betaald. Dit is fors lager dan de belasting die de gemiddelde Amerikaan betaald, namelijk 15,8 procent. Een Amerikaan met een modaal inkomen betaalt ongeveer 20 procent belasting.

Meer informatie is beschikbaar bij ProPublica.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel