Redactie - 10 juni 2021

Eurofiber DCspine en MatrixMind bieden schaalbaar hybride multi-cloudplatform

Eurofiber DCspine en MatrixMind bieden schaalbaar hybride multi-cloudplatform image

Door een belang in het hybride multi-cloudplatform MatrixMind heeft datacenter- en connectiviteitsspecialist Eurofiber een platform op de markt met álle mogelijke IaaS-, co-locatie- en connectiviteitsdiensten, onderling verbonden met uitsluitend privéverbindingen. “Samen hebben we een architectuur waarmee organisaties hun hybride multi-cloudomgeving volledig beveiligd kunnen inrichten”, vertelt Jan Michiel Berkel van Eurofiber DCspine, het connectiviteitsplatform dat datacenters verbindt. “Het platform maakt organisaties schaalbaar zonder 'gepiel' met VPN'etjes”, vult Lucas den Os (MatrixMind) aan.

Dutch IT-channel ging op bezoek bij DCspine en MatrixMind die sinds eind vorig jaar nauw samenwerken. “Bij een (gedeeltelijke) overname is er altijd iets dat je bindt en iets dat je aanvult”, vindt Lucas den Os, directeur van MatrixMind. “Eurofiber is een gerenommeerde aanbieder van datacenterconnectiviteit, infrastructuur en connectiviteit naar de cloud. De cloud alléén is nog maar een halffabricaat. Een hybride set-up is een lange keten met connectiviteit als heel belangrijke, maar niet de enige component. Je moet die keten ook nog kunnen inrichten, en dat kan met ons hybride multi-cloudplatform. MatrixMind is het sluitstuk: wij zorgen uiteindelijk dat de cloud werkend wordt.”

Wat de twee partijen bindt, is volgens Den Os de overtuiging dat een hybride multi-cloudarchitectuur moet worden opgezet op basis van privéverbindingen. “Internet is geen solide en toekomstvaste basis om dat te doen, want het is niet veilig genoeg. Ik spreek regelmatig IT-directeuren en CIO's die verrast zijn door de gevolgen van de eerste cloudtransities. Resources zijn niet goed getagd of bevoegdheden in de organisatie zijn niet goed belegd. Hoe houd je het hele cloudgebeuren onder controle zonder dat oude en vertrouwde eigen datacenter, met een ophaalbrug ervoor waar je overheen moest als je iets wilde aanschaffen, en met iemand in een wachthuisje aan wie je papiertjes moest laten zien als je storage wilde bestellen. De cloud van nu is een internationaal fenomeen. Elke beheerder, geautoriseerd of niet, kan iets aanzetten met als gevolg een rekening van een ton per maand. Heb je dit niet onder controle, dan krijg je een wildgroei waar je eng van wordt. Kosten die uit de hand lopen doen pijn, en met security zijn de risico's nog veel groter.”

Privéverbindingen
De combinatie van Eurofiber, MatrixMind en ook Eurofiber-dochter DCSpine, het connectiviteitsplatform dat datacenter- en cloudconnectiviteit levert door datacenters onderling te verbinden, is voor IT-beslissers en zeker ook voor hun IT-partners een buitengewoon aantrekkelijke basis voor een hybride cloudinfrastructuur. “Alles van en naar het nieuwe platform is op basis van privéverbindingen”, legt Den Os uit. “Tegen alle organisaties die een platform zoeken om veilig een hybride cloud mee in te richten, zeggen wij: de cloud is eigenlijk te goed voor het internet. Ik bedoel: iedereen pielt een beetje met VPN'etjes, maar dat is uiteindelijk niet schaalbaar. Er verhuist nu en de komende jaren zoveel naar de cloud, dat je écht moet kijken naar beschermde verbindingen, fysiek of virtueel. Dat is de essentie van ons verhaal: wij brengen dat allemaal samen op één schaalbaar platform dat wordt ontsloten door uitsluitend privéverbindingen, waarmee eindgebruikers of hun IT-partners gecontroleerd hun hybride multi-cloudlandschap steeds weer kunnen uitbreiden.”

Jan Michiel Berkel is managing director van DCSpine. Volgens hem is het leveren van componenten voor een cloudinfrastructuur (de kernactiviteit van zowel Eurofiber als DCSpine) niet meer genoeg, nu steeds meer organisaties hun hybride infrastructuur willen doortrekken naar de public cloud. “Dat betekent namelijk dat niet alleen endpoints buiten, maar ook ín de public cloud met elkaar verbonden moeten worden. Samen met MatrixMind kunnen we dat. Sinds de overname zijn we niet alleen goed in het neerzetten van een fysieke infrastructuur van datacenters en het connecteren van verschillende datacenters tot één netwerk, maar hebben we bovendien de mogelijkheid om een compleet hybride multi-cloudnetwerk in te richten, dus tot ín de public cloud. DCSpine bestaat inmiddels vier jaar, en deze overname past in onze ontwikkeling tot kennispartner voor IT-, cloud- en telecompartijen en ook steeds meer eindklanten, die allemaal behoefte hebben aan connectiviteit op basis van privéverbindingen als basis voor de inrichting van een hybride cloud.”

Alles onder één dak
Volgens Berkel zal iedereen in Nederland en daarbuiten de komende jaren keuzes moeten maken over nieuwe apparatuur en het opnieuw inrichten van een netwerk. “Oude apparatuur wordt afgeschreven of er is een 'business trigger' om dat te doen, zoals problemen met performance of veiligheidsissues. Dat is hét moment om heel kritisch te kijken hoe je de IT-infrastructuur van je organisatie strategisch wil inrichten, heel nadrukkelijk met het oog op een toekomst waarin de public cloud hoe dan ook een van de belangrijkste elementen van die infrastructuur zal zijn. Door de combinatie van het hybride multi-cloudplatform van MatrixMind en de connectiviteitsdiensten van Eurofiber en DCSpine, hebben wij alles in huis om zo'n moderne infrastructuur veilig neer te zetten.”

Den Os gaat nog een stapje verder. “Het laagste niveau dat je kan verzinnen in een complete IT-architectuur, is de kabel in de grond. Helemaal bovenaan praat je over een compleet ingerichte cloudomgeving. Bij ons zit dat allemaal onder één en hetzelfde dak, van niveau 0 tot niveau 100. De hele keten is fysiek onder onze controle, wat natuurlijk ook een einde maakt aan het 'finger pointing' tussen verschillende partijen als dingen fout gaan.”

'Ready' en 'out-of-the-box'
Volgens Den Os is multi-cloud wat iedereen vroeg of laat wil. “Vergelijk het met de opkomst van local airliners als EasyJet. Daar zijn we inmiddels aan gewend, en nu hebben we de keuzevrijheid van vliegwinkel.nl. Met cloud ging het ook zo: iedereen begon eraan te ruiken met Azure, en nu wil de markt de keuzevrijheid van multi-cloud. Eindgebruikers willen meer en andere SaaS-providers aansluiten of verder internationaal uitbreiden. Er ontstaat hoe dan ook een hybride mix, en die moet veilig zijn. Alle paden die moderne organisaties op willen gaan, willen wij met ons platform voor ze vrijmaken. MatrixMind was altijd al een 'ready' en 'out-of-the-box' hybride multi-cloudplatform: klanten hoefden niet te experimenteren met hun set-up. Samen met Eurofiber en DCSpine hebben we nu een platform op een strategische plek, compleet met de juiste colocatiepartijen waar we klanten naartoe connecteren en waarmee zij alle bewegingsvrijheid hebben naar alle denkbare serviceproviders.” Met daar bovenop dus alle denkbare applicaties, en gebruikers zijn volledig vrij om te kiezen welke ze daarvan gebruiken, belooft Berkel: “Wij leveren een infrastructuur zo dat een organisatie bij het gebruik daarvan nooit tegen problemen aanloopt.”

Uniek aan deze oplossing is volgens Lucas den Os dat de combinatie Eurofiber/MatrixMind infrastructuur belangrijk genoeg vindt om daar een spotlight op te zetten. “Wil je écht snappen hoe een IaaS in elkaar zit, dan zijn wij dé partij. Een verschil met andere partijen met hybride cloudproposities is bovendien dat zij meestal een 'swim in your own lane' verhaal hebben. Zo van: ik heb een hybride cloudpropositie, en die gaat naar Azure. Onze hybride multi-cloudpropositie brengt je net zo makkelijk naar alle andere clouds.”

Auteur: Witold Kepinski en Jeroen Bordewijk