G7-landen spreken minimumvennootschapsbelasting af

07-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

G7-landen spreken minimumvennootschapsbelasting af

De ministers van Financiën van de G7-landen zijn akkoord met een belasting voor multinationals. Zij moeten wereldwijd een minimumvennootschapsbelasting van 15 procent gaan betalen.

De maatregel is afgesproken door Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen stelt dat de minimumbelasting de race naar de bodem rond vennootschapsbelastingen stopt en zorgt voor rechtvaardigheid.

Bedrijven lokaal belasten

Als onderdeel van de afspraken is ook vastgelegd dat Europese landen meer mogelijkheden krijgen om Amerikaanse techbedrijven te belasten. Veel grote techbedrijven vestigen hun hoofdkantoor in een land met een gunstig belastingklimaat en sluizen hun inkomsten vervolgens via dit land, waardoor zij maar weinig belasting betalen. In de deal is ook ruimte voor het lokaal belasten van dergelijke bedrijven.

In de afspraken wordt niet specifiek over techbedrijven gesproken, maar gaat het over grote winstgevende multinationals. Het gaat specifiek om bedrijven met winstmarges van meer dan 10%.

Terug naar nieuws overzicht