Wouter Hoeffnagel - 04 juni 2021

Europese Commissie wil digitale portemonnee voor Europeanen

Europese Commissie wil digitale portemonnee voor Europeanen image

De Europese Commissie wil een digitale portemonnee voor Europeanen introduceren. In deze e-wallet moeten Europeanen online eenvoudiger zaken kunnen regelen, onder meer door het digitaal opslaan van hun paspoort en rijbewijs.

Een e-wallet moet het mogelijk maken meer zaken binnen de Europese Unie (EU) digitaal af te handelen. Denk hierbij aan het afsluiten van telefoonabonnementen, aanvragen van leningen of huren van een auto in een andere EU-lidstaat. Op dit moment moeten Europeanen hiervoor hun fysieke paspoort of rijbewijs laten zien. Door dit te digitaliseren moet het onder meer eenvoudiger worden vanuit huis zaken te regelen. Iets wat in de COVID-19 pandemie belangrijk is gebleken.

Controle houden over data

Europeanen moeten hierbij zelf de controle houden over de data die worden opgeslagen. Zo moeten zij zelf bepalen welke gegevens met derde partijen worden gedeeld. Burgers moeten er volgens de Eurocommissaris Magrethe Vestager op kunnen vertrouwen dat hun data veilig is, terwijl overheden en bedrijven erop moeten kunnen vertrouwen dat de gegevens kloppen.

Veel EU-lidstaten beschikken zelf al over een dergelijke e-wallet. Deze zijn echter niet op elkaar aangesloten. Vanaf oktober 2022 moeten de eerste pilots met een Europese e-wallet van start gaan.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024