Wouter Hoeffnagel - 06 juni 2021

Kepler Vision Technologies verhoogt reactiesnelheid bij val in zorginstellingen

Kepler Vision Technologies verhoogt reactiesnelheid bij val in zorginstellingen image

Een oplossing van Kepler Vision Technologies voor zorgbewaking verbetert het leven van bewoners van zorginstellingen door de reactiesnelheid van het personeel te verhogen wanneer bewoners een val maken. Het vallen van bewoners in verzorgingstehuizen is een constant probleem. Zelfs als ze niet gewond zijn, kan 47% van de ouderen niet zonder hulp opstaan, en uit onderzoek blijkt dat bewoners bij een val in 5 van de 6 gevallen 5 minuten of langer op de grond blijven liggen.

De Kepler Night Nurse (KNN) is een oplossing die het aantal vallen dat niet binnen 5 minuten is opgelost heeft teruggebracht tot minder dan 1 op de 6 gevallen. De kans op langdurig op de grond liggen is hierdoor aanzienlijk verminderd en de kans op extra letsel wordt beperkt. Gedurende een evaluatieperiode van negen maanden, van 20 juni 2020 tot 19 maart 2021 bij een van de grootste Nederlandse verpleeghuisgroepen, identificeerde en alarmeerde Kepler Night Nurse het personeel bij elke val van een patie?nt. Hierbij is een betrouwbaarheid van 100% gerealiseerd.

99% minder valse alarmen

KNN verminderde het aantal valse alarmen dat het personeel ontving met meer dan 99%. Terwijl traditionele bewegingsdetectiesystemen meer dan 2.195 alarmen genereerden in drie weken, produceerde het KNN-systeem in dezelfde periode slechts 9 valse alarmen. Het personeel hoede hierdoor minder onnodig te reageren. Dit verminderde het gevoel van 'alarmmoeheid' onder het personeel, waarbij desensitisatie voor alarmen leidt tot vertraagde reacties op alarmen en zelfs onwetendheid van echte alarmen waarbij bewoners onmiddellijk hulp nodig hebben.

Dr. Harro Stokman, CEO van Kepler Vision zei: "Bewoners en familieleden van bewoners in zorginstellingen moeten er volledig op kunnen vertrouwen dat ze bij een val binnen enkele seconden hulp kunnen krijgen, en niet binnen minuten of uren. Niemand zou dat soort vernedering moeten ondergaan en het risico moeten lopen om kou te vatten door urenlang op een koude vloer te liggen, terwijl er oplossingen beschikbaar zijn die dit tot het verleden kunnen laten behoren. We zijn blij dat we kunnen laten zien hoe onze Kepler Night Nurse oplossing zorgbehoevenden en hun families gemoedsrust kan geven, door te garanderen dat ze onmiddellijk hulp kunnen krijgen. Het feit dat we het aantal valse alarmen kunnen verminderen waarop het personeel moet reageren, is des te beter, omdat dit hun tijd vrijmaakt om zich te concentreren op hun kerndoel: het verlenen van zorg van mens tot mens.”

Op computervisie gebaseerd

De KNN-oplossing is een door computervisie aangedreven detectiesysteem voor lichaamstaal dat identificeert wanneer bewoners van een verzorgingstehuis hulp nodig hebben en dat het verzorgend personeel met eenvoudige waarschuwingen op de hoogte brengt, zodat ze onmiddellijk kunnen reageren.

Waar monitoringsystemen zoals bewegingssensoren, bedmatten en draagbare sensoren geen onderscheid kunnen maken tussen een bewoner die hulp nodig heeft en een bewoner die gewoon beweegt in zijn slaap, geeft Kepler Night Nurse alleen een waarschuwing wanneer een bewoner hulp nodig heeft. Hierdoor kan het verplegend personeel ingrijpen wanneer dat nodig is, wordt er minder tijd besteed aan het controleren van patie?nten en komen er meer tijd en middelen vrij voor het personeel, en worden de bewoners 's nachts minder gestoord.

De volledige whitepaper van Kepler Vision is hier beschikbaar.