Uitkeringsgerechtigden benadeeld door fout in computersysteem

03-06-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Uitkeringsgerechtigden benadeeld door fout in computersysteem

Het computersysteem Socrates dat door de vier grote Steden in Nederland wordt gebruikt voor het berekenen van uitkeringen bevat fouten. Door de fouten kunnen uitkeringsgerechtigden tekort worden gedaan.

Dit stelt de Bijstandsbond, een organisatie die de belangen behartigd van mensen met een uitkering. De gemeente Amsterdam bevestigd in een reactie aan de NOS dat Socrates problemen kent. Het systeem wordt onder meer gebruikt voor het berekenen van de hoogte van de Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werkende (IOAW) en Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werkende/Zelfstandige (IOAZ). Met name indien mensen naast hun uitkering wisselende inkomsten hebben uit arbeid kan het misgaan.

300 euro per maand minder overhouden

Een anonieme vrouw doet tegenover de NOS haar verhaal. Zij kreeg een IOAW-uitkering, maar vond ook een parttimebaan in de thuiszorg. Door problemen in het systeem hield de vrouw hierdoor per maand 300 euro minder over, en moest zij terugvallen op haar dochter voor bijvoorbeeld boodschappen.

De gemeente Amsterdam erkent dat het systeem in situaties zoals die van de anonieme vrouw verkeerde berekeningen kan maken. De vrouw zocht hulp bij de Bijstandsbond en advocaat Marc van Hoof. Van Hoof geeft aan dat de gemeente de fout niet kan herstellen. Dit komt doordat Socrates is ontwikkeld voor netto-uitkeringen, maar de IOAW en IOAZ bruto-uitkeringen zijn.

Vakantiegeld verrekenen

Ook met onder meer het automatisch verrekenen van vakantiegeld bij mensen die zowel een ziektewetuitkering als bijstandsuitkering krijgen gaat het fout, meldt voorzitter van de Bijstandsbond Piet van der Lende aan de NOS.

Rotterdam, Den Haag en Utrecht melden in een reactie aan de NOS de problemen niet te herkennen. De kwaliteit van alle software van Socrates zou vorig jaar nog onafhankelijk getoetst zijn. Hieruit bleek dat het systeem stabiel en toekomstbestendig is, aldus de gemeenten. Dit is opvallend, aangezien juridisch adviseur van Frankhuis & Twistvliet en stichting Durfhuis Peter Kamp een recent voorbeeld noemt van een fout met Socrates. "Vorige maand stond ik een vrouw bij in een zaak rond verrekeningen met bijstand en de ziektewet", zegt Kamp tegen de NOS. "Ze moest 3300 euro onterecht terugbetalen. De ambtenaar van gemeente Den Haag gaf Socrates de schuld van de te hoge vordering. Dat duidt erop dat daar ook problemen zijn."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht