Witold Kepinski - 31 mei 2021

IDC: vraag naar PC devices blijft komende jaren hoog

IDC: vraag naar PC devices blijft komende jaren hoog image

Ondanks aanhoudende zorgen over halfgeleidertekorten blijft de pc-markt een van de vele markten voor consumententechnologie die floreert. Volgens een nieuwe voorspelling van de International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker, zullen de verzendingen van pc's naar verwachting met 18,1% groeien in 2021 met verzendingen van iets meer dan 357 miljoen stuks. Hoewel IDC nog steeds verwacht dat de pc-groei in 2022 licht zal afnemen (-2,9%), blijft het totale vijfjarige samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) positief op 3%.

"We krijgen nog steeds een overvloed aan vragen over het groeiende tekort aan halfgeleiders en de impact ervan op pc's, maar het is belangrijk om de ui terug te pellen omdat er veel gebeurt onder de pc-toeleveringsketen", zegt Ryan Reith, vice-president van het programma bij IDC's wereldwijde trackers voor mobiele apparaten. "We debatteren er niet over dat de algehele halfgeleidermarkt op dit moment beperkt is, maar voor de algehele pc-markt is het een heel ander verhaal dan de jaren voorafgaand aan de pandemie. Vóór 2020 onderging de markt CPU-tekorten en tot een in mindere mate krap geheugen en paneeltoevoer. Nu ligt de focus op goedkopere componenten zoals notebook-paneeldriver-IC's, audiocodecs, sensoren en energiebeheer-IC's (PMIC's). Desalniettemin, zonder 100% van de onderdelen, zal een voltooid systeem niet schip, dus een bottleneck is een bottleneck."

"Er is een gemeenschappelijke noemer tussen de onderdelen die schaars zijn (auto-IC's, sensoren, PMIC's, beeldschermstuurprogramma's), namelijk dat ze dezelfde technologie van 40nm of oudere knooppunten gebruiken", zegt Mario Morales, programmavicepresident van Semiconductors. "Volwassen technologieknooppunten zijn goed voor meer dan 50% van alle capaciteit in de halfgeleiderindustrie en leveranciers verhogen de capaciteit slechts geleidelijk omdat ze prioriteit geven aan de grootste segmenten van hun bedrijf en meer investeren in reguliere en toonaangevende knooppunten. IDC verwacht dat tekorten zal tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar beginnen te versoepelen. Een bredere stroomopwaartse balans van de industrie wordt pas in de eerste helft van 2022 verwacht."

Naarmate de zaken vorderen, is er enige overeenstemming tussen de drie belangrijkste segmenten in de pc-markt: consument, onderwijs en commercieel. Al deze hebben dringend behoefte aan inventaris. Vanuit het perspectief van IDC heeft het consumentensegment het grootste voordeel in vergelijking met pre-pandemische niveaus, gevolgd door onderwijs en dan commercieel. De meeste regio's over de hele wereld hebben nog steeds kanaalvoorraad die ver onder de norm ligt en geannuleerde bestellingen maken geen deel uit van de discussies van vandaag. De vraag blijft hoog en het aanbod blijft beperkt.

"Aangezien de tekorten aan componenten volgend jaar aanhouden, verwachten we dat in ieder geval een deel van de kopers genoegen zal nemen met desktops in plaats van notebooks, aangezien de urgentie van de vraag naar elke soort pc vrij hoog blijft", zegt Jitesh Ubrani onderzoeksmanager voor IDC's Worldwide Mobile Apparaattrackers. "Op de langere termijn wordt verwacht dat de verversingscyclus van de consument iets zal worden aangetrokken, aangezien de pandemie het profiel van pc's heeft verhoogd en consumenten meer tijd en dollars blijven besteden aan pc-gaming en inhoudsconsumptie."