Van softwarepakketleverancier naar modelleverancier

05-07-2021

Van softwarepakketleverancier naar modelleverancier

Elk bedrijf dat pakketsoftware gebruikt, loopt vroeg of laat tegen hetzelfde probleem aan: namelijk dat de leverancier zijn pakket als ‘standaard’ levert. Dat is op zich prima als de klant het daarbij laat, maar helaas sluit deze ‘standaard’ zelden precies aan op wat de klant nodig heeft. Al zijn aanvullende wensen worden vervolgens in maatwerk vervat, en dan begint de ellende…

Het aanpassen of uitbreiden van pakketsoftware met maatwerk heeft als gevolg dat de software niet meer zo eenvoudig opgewaardeerd kan worden naar nieuwe versies. Alsnog upgraden kost de klant extra geld of hij moet de oude versie blijven gebruiken.

Geen maatwerk gebruiken is meestal ook geen optie. Voor de klant bepaalt dit namelijk hoe tevreden hij is met het pakket, en voor de pakketleverancier zijn de extra werkzaamheden een belangrijke bron van inkomsten.

Eén pakket voor iedereen?

Een softwarepakketleverancier kan het maatwerkprobleem oplossen door al de aanvullende functionaliteit en configuratiemogelijkheden tot standaard te verheffen. Er ontstaat dan echter een heel uitgebreid softwarepakket waarvan een individuele klant slechts een klein gedeelte gebruikt. Als gevolg moet de rest van de functionaliteit uitgeschakeld worden aan de hand van duizenden parameters met allerlei afhankelijkheden. Naast de kosten voor deze personalisatie wordt de performance van de software hier bovendien niet beter van.

Kortom, een echt goede oplossing is dit niet. Als alternatief zijn ook branche specifieke pakketten beschikbaar, die vaak resulteren in een hogere klanttevredenheid dan de generieke pakketten. Dat heeft vooral te maken met de omvang van de software. Die bevat namelijk alleen de functionaliteit die echt noodzakelijk is in een bepaalde branche. Dit is weliswaar een mooi uitgangspunt, maar deze software loopt op een gegeven moment ook tegen problemen aan zodra zich nieuwe technologie aandient.

Omgaan met nieuwe technologie

Voor een pakketleverancier is het vaak erg moeilijk om een pakket naar nieuwe technologie om te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan de stap van DOS naar Windows, naar webtechnologie of apps. Daarbinnen heb je ook nog te maken met allerlei verschillende programmeertalen en technologieën die de ontwikkeling verder compliceren. Als een softwarepakketleverancier daarnaast ook nog maatwerk aan klanten levert, verergert hij dit probleem. Want hoe integreert hij al dat maatwerk in de nieuwe technologie?

Opkomst van de modelleverancier

Een nieuwe trend voor softwarepakketleveranciers is het gebruik van low-code software met een model gedreven aanpak. Hiermee kunnen de bovenstaande problemen opgelost worden, omdat de softwareleverancier geen standaardpakket meer levert, maar een functioneel model dat los staat van de technologie. Dit model wordt vervolgens door het ontwikkelplatform omgezet naar functionele software.

De leverancier van het low-code platform moet natuurlijk wel garanderen dat de ontwikkelde modellen ook te ontsluiten zijn voor toekomstige technologieën.

Thinkwise low-code voor softwareleveranciers

Het Thinkwise Platform is zo’n low-code platform dat het mogelijk maakt dat jouw softwareapplicatie altijd flexibel meebeweegt met nieuwe technologische ontwikkelingen. En dat het altijd geschikt is voor alle apparaten en beeldschermformaten die op dat moment gangbaar zijn. Bovendien zal nieuwe functionaliteit snel gerealiseerd kunnen worden doordat het ontwikkelproces met minimaal een factor 10 sneller gaat. Dit zijn duurzame voordelen voor een leverancier maar het is bovendien een grote bonus voor de gebruikers van het product.

Daarnaast is Thinkwise uitermate geschikt om complexe en omvangrijke applicaties mee te realiseren met meer dan 10.000 functiepunten, duizenden tabellen en duizenden gebruikers. Dat is een low-code oplossing waar je als softwarepakketleverancier op kunt bouwen en software mee kunt realiseren die altijd modern blijft.

Heeft deze blog je geïnspireerd om je verder te verdiepen in low-code voor softwarepakketleveranciers? Meld je dan kosteloos aan voor het Thinkwise webinar ‘Low-code ontwikkelplatform voor Independent Software Vendors’.

Door Thinkwise

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software