Redactie - 02 juni 2021

Fujitsu: We gaan HPC naar het kanaal brengen

Fujitsu: We gaan HPC naar het kanaal brengen image

Fujitsu gaat high performance computing naar het kanaal brengen. Het concern heeft al sinds jaar en dag een flink aandeel in HPC bij grote afnemers zoals wetenschappelijke instituten. De opgebouwde kennis zet Fujitsu nu in Nederland in voor middelgrote afnemers, vertelt Frank Fijneman, senior accountmanager Fujitsu Nederland. Want ook een technisch of architectuurbureau kan vaak meer op maat gemaakte rekencapaciteit gebruiken om klanten sneller te bedienen. “We zijn, om in autotermen te spreken, al actief met een formule 1-team. Nu gaan we ook de reguliere auto een snellere motor geven.”

In 2011 begon Frank Fijneman bij Fujitsu in Nederland, na een lange carrière in de IT bij onder meer Dell en Oracle. Hij was al eerder op HPC-gebied actief geweest, en Fujitsu als concern was al een van de grotere leveranciers van HPC-systemen voor de bovenkant van de markt. In Nederland deed Fujitsu nog beperkt zaken op HPC-gebied en ook de kennis was nog beperkt. Maar daar kwam in de jaren erna verandering in.

“Daar moest wel wat voor gebeuren”, vertelt de senior accountmanager Fujitsu Nederland voor HPC. “Er was wat HPC-huiver. Men leverde zonder problemen een complex virtualisatiecluster met een ingewikkelde netwerkbackbone en een dikke software laag. Maar bij HPC werd meteen gedacht aan ‘niche’, ‘wetenschap’, dus lastig. Terwijl Fujitsu op dat moment een van de snelste computers ter wereld bouwde. Dat deden en doen we met net wat andere technologie dan gemiddeld, met software die net iets meer op specifieke behoeften van de eindklant toegespitst is. Dat is ook meteen onze meerwaarde op HPC-gebied.”

Wereldwijd nummer 1 in HPC
Fujitsu bezet momenteel wereldwijd de nummer-1 positie in de Top500 van HPC-systemen. In volume is in deze Top500 13 procent van alle HPC-systemen van Fujitsu, maar in performance gaat het om ruim de helft, aldus Fijneman. “Dat is waar we goed in zijn: systemen die optimaal zijn ingericht voor HPC-taken. Heel anders dan de spreekwoordelijke bezemkast op een universiteit waar wetenschappers een HPC-systeempje aan elkaar hebben geknoopt. Dat komt omdat we behalve systemen ook kennis leveren voor de beste inrichting, afhankelijk van wat er van een HPC-systeem wordt gevraagd.”

Maar, benadrukt Fijneman: HPC is al lang niet meer alleen die niche voor hele grote wetenschappelijke gebruikers. Ook middelgrote bedrijven en zelfs kleinere organisaties met veel vraag naar rekencapaciteit kunnen HPC inzetten. “Veel aanbieders raken met HPC in aanraking wanneer er hiernaar gevraagd wordt. Wij richten ons al sinds 1958 specifiek op het bouwen van supercomputers. We zitten dus al in deze nichemarkt. Nu zien wij de mogelijkheden om de kennis van deze hardware en inrichting ervan met onze standaard-servers omlaag te schalen naar kleinere gebruikers.”

Kanaalaanpak in Nederland
In Nederland is Fujitsu ook met deze nieuwe aanpak bezig. In eerste instantie op basis van directe deals voor kleinere HPC-systemen op basis van standaard-enterpriseservers. Een bekend voorbeeld is de overeenkomst met de TU Delft (zie ook kader ‘HPC bij TU Delft’). Inmiddels is de ICT-leverancier zover dat het ook kanaalpartners kan gaan ondersteunen wanneer zij dit soort HPC-deals willen verzorgen.

“Veel resellers weten nog niet dat wij voor HPC-activiteiten een Nederlandse organisatie hebben die ook nog eens kan leunen op onze internationale kenniscentra. Reden om nu geleidelijk van bovenaf naar beneden te werken. We hebben in feite al een Formule-1 team voor HPC. Daarnaast zijn we prima in staat om standaard auto’s in elkaar te zetten. De Formule-1 kennis willen we nu inzetten om die reguliere auto’s een stuk beter te laten presteren. Daarbij maakt het ons niet zoveel uit wat de omvang van de auto is.”

Voldoende vraag naar HPC
Is er voldoende vraag naar kleinere HPC-systemen op basis van standaard servers? Zeker wel, weet Fijneman. Dat was al het geval in zijn tijd bij Dell. “Denk aan engineering- of architectenbureaus die computersimulaties van een ontwerp een week lang op een laptop laten draaien. Zij kunnen hun klanten met een meer standaard HPC-omgeving veel sneller en beter bedienen.”

Maar, weet Fijneman, ook dit vergt kennis van meer complexe systemen. Dat kan een gemiddelde reseller niet zomaar invullen zonder fabrikantenondersteuning. “Daar lopen zij tegenaan, dus laat men de deal soms schieten of wordt hij niet volledig uitgeput. Wij kunnen hen nu met zowel de hardware als de juiste kennis helpen.”

Dat dit werkt, heeft Fujitsu in de samenwerking met TU Delft laten zien: door samenwerking met andere technologiepartners en steun vanuit kenniscentra van het concern uit onder meer Frankrijk, Portugal en Japan. Hoewel het bij de universiteit wel om een groter systeem gaat dan bijvoorbeeld een technisch bureau nodig heeft, is de basis qua hardware en inrichting gelijk.

Lokale partners belangrijk
“Wij hebben dit project getrokken, maar tegelijkertijd spelen lokale partners ook een belangrijke rol. Er is te veel volume in te veel markten om dit als Fujitsu alleen op te blijven pakken. Betrokken partners moeten dit op termijn dus zelf kunnen doen, waarbij wij wel de ondersteuning blijven leveren. Wij willen dit soort trajecten graag bij hen neerleggen én hen helpen om dit soort kansen eerder te zien.”

Fujitsu gaat hier het komende jaar in ieder geval vol mee aan de slag in de markt en hoopt nog in 2021 de eerste partners te kunnen ondersteunen. Dat doet het concern ook op een gebied waar komend jaar mogelijk uitdagingen tevoorschijn komen: het tekort aan processors. Een probleem dat volgens Fijneman zeker alle fabrikanten gaat raken. Zo kwam Philips onlangs met de waarschuwing dat het mogelijk minder AED’s kan produceren, terwijl VDL Nedcar in Born enkele dagen de productie daadwerkelijk stillegde wegens een gebrek aan chips voor in auto’s.

Grotere voorraden
Fujitsu probeert dit probleem voor het kanaal te verzachten door grotere voorraden bij distributeurs neer te zetten. Dat is in afwijking van de normale ‘build-to-order’-aanpak, waarbij na een order systemen op maat gebouwd worden. “Voor het eerst in lange tijd hebben we al grote aantallen pc’s en servers neergezet bij distributeurs. Dat betekent als reseller dat je iets minder variatie in configuratie hebt, maar dat er wel voldoende servers zijn om ook een goed HPC-cluster mee in te richten voor een klant.”

Fujitsu hoopt zo kanaalpartners ook voor HPC-deals sneller dan gemiddeld te kunnen bedienen, benadrukt Fijneman: “Kennis en ondersteuning – bijvoorbeeld voor ontwerp van een cluster - heeft ook in 2021 geen langere levertijd. Daarnaast hebben we al een lokale partner die resellers kan helpen bij support voor klanten. Ook in het komende moeilijke jaar denken we zo snel te kunnen schakelen om HPC voor het kanaal tot een nieuwe kans te maken.”

HPC bij TU Delft
In maart 2021 tekende de TU Delft een overeenkomst met Fujitsu Nederland om een supercomputer op zijn campus te realiseren. Voor het Delft High-Performance Computing Centre (DHPC) is een groot aantal standaard enterprise-servers geleverd. Die worden met Infiniband gekoppeld en leunen verder op een snelle storagelaag van NetApp.

Het HPC-systeem maakt het de TU mogelijk om simulaties te gebruiken voor onderzoek in plaats van ingewikkelde of tijdrovende experimenten. Ook kan het combineren en doorrekenen van verschillende databronnen nieuwe inzichten opleveren. Dit maakt HPC een zeer krachtige tool voor uiteenlopende vakgebieden, zoals materiaalkunde, vloeistofdynamica, kwantummechanica, design-optimalisatie, big-data mining en kunstmatige intelligentie (AI).
KLIK HIER

Auteur: Martijn Kregting