Lenovo gaat ook in het storage-segment voor de leidende positie

Hermen van Dalen

28-05-2021 | door: Johan van Leeuwen

Lenovo gaat ook in het storage-segment voor de leidende positie

Nummer één blijven en ook nummer één worden. Zo is de ambitie van Lenovo het meest eenvoudig samen te vatten. Op de gebieden waarop het al marktleider is, wil het dat uiteraard blijven. In andere segmenten wil het de huidige nummer één van de troon stoten. Hermen van Dalen, Manager Channel and Alliances in de Benelux, legt onder meer uit waarom die leidende positie ook belangrijk is voor partners en welke rol Lenovo voor hen ziet.

Lenovo is al langere tijd wereldwijd marktleider in de pc-markt, die desktops, notebooks, workstations en tablets omvat. Dat valt alleen niet onder de Infrastructure Solutions Group, waarbij Van Dalen werkzaam is. Maar op het gebied van infrastructuur en datacenters spreekt het bedrijf ook al een paar jaar meer dan een woordje mee. En ook daarin is er maar één plek op het spreekwoordelijke erepodium die past bij de ambities. “We zijn vorig jaar eventjes koploper in Nederland geweest in de markt van x86-servers. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op en dat smaakt naar meer”, begint Van Dalen zijn verhaal.

Entry storage
Als het gaat om storage, en dan met name entry storage, wil Lenovo graag naar die eerste plek toegroeien. “Het is misschien niet het eerste waar mensen bij Lenovo aan denken, maar we willen heel graag verder doorbreken in met name de entry storage. Storage wordt steeds meer commodity, ook op entry niveau, zoals dat eerder ook met compute is gebeurd. We zijn in de entry storage zowel wereldwijd als in EMEA van plek zeven naar plek twee gestegen. In Nederland zijn we nog iets minder ver, maar ook daar gaat het de goede kant op. We hebben een portfolio en een team waarmee het absoluut mogelijk is om nummer één te worden.”

Vanuit het hoofdkantoor van Lenovo worden alle ambities duidelijk kracht bijgezet. “We hebben de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in mensen, in goede end-to-end oplossingen en in sterke allianties. We hebben technologische partners op allerlei gebieden gevonden: in storage, maar ook in hyper converged, security, edge en multicloud. Het gaat om grote spelers zoals bijvoorbeeld Veeam, Commvault, Microsoft, VMware en Nutanix.”

Challenger
“We zijn eigenlijk nog steeds een echte challenger”, zegt Van Dalen over het bedrijf. “Als voormalig nummer één op het gebied van x86 kun je jezelf misschien geen uitdager meer noemen, maar we hebben nog wel altijd die hongerige mentaliteit. We willen die positie definitief innemen en zien heel veel marktaandeel dat we nog kunnen behalen.” Tegelijkertijd is Lenovo volgens hem ook vooral een bedrijf waar iedereen blind op kan vertrouwen. “Richting partners en klanten spreken we over TLC: trustworthy, loyal en committed (betrouwbaar, loyaal en toegewijd, red.). Dat geldt zowel voor onze mensen als voor onze apparatuur. Dat is een groot goed, zeker in het kanaal. Businesspartners moeten op ons als vendor kunnen bouwen. We komen onze afspraken na.”

Van Dalen noemde al een deel van de gebieden waarop Lenovo actief is. “Begrippen als edge computing en multicloud worden natuurlijk al snel als buzz-woorden gezien. Maar dat zijn het niet. Het is gewoon de praktijk van alledag. Veel partijen maken gebruik van de publieke cloud voor verschillende toepassingen, van hun administratie tot hun mailfunctionaliteit. Dan heb je al te maken met multicloud. En bij een bedrijf met verschillende vestigingen, bijvoorbeeld een supermarkt, zie je vaak dat er IT-apparatuur in de winkels staat. In de ‘edge’ dus. Edge computing is niet alleen de IT in een zelfrijdende auto. Zo wordt het vaak voorgesteld, maar het is al op veel meer plekken aanwezig.”

“Eigenlijk draait het allemaal, ook bij de edge, om data”, vervolgt hij. “In welke sector je ook zit, je wilt dat data veilig en altijd bereikbaar is. Data zijn de kroonjuwelen van een onderneming. Daarom is entry storage ook zo interessant. Iedereen wil een veilige basis hebben, ook kleinere en middelgrote bedrijven, of grote bedrijven die klein zijn georganiseerd, met bijvoorbeeld verschillende losse franchisers. Die bedrijven willen zich kunnen richten op hun corebusiness, niet op IT. Daarom is het zo belangrijk dat storage commoditized wordt en dat maakt ook dat hyper converged zo’n interessante ontwikkeling is.”

Van Dalen ziet de rol van de partner veranderen. “Het landschap in de IT wordt steeds meer divers. Ik geloof bijvoorbeeld niet in ‘one cloud fits all’. Alles is afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Hoeveel snelheid heb je bijvoorbeeld nodig? Daarbij is er kennis en kunde nodig van de businesspartner, vaak met een specialisatie in een bepaalde sector. Met onze ‘channel first’-strategie willen wij die partner helpen om een totaalportfolio te bieden aan de eindklant. Daarbij bieden wij die businesspartners een zo breed mogelijk aanbod, uiteraard met ook de werkplekproducten vanuit de Intelligent Devices Group.”

Komende jaren
Hoe ziet Van Dalen de toekomst? “Dat we nu meer thuiswerken heeft impact op de devices en op de backend, want mensen willen, ook op afstand, op een veilige manier over hun core-data beschikken. Het afgelopen jaar heeft het mobiel werken een vlucht genomen in sectoren waarin dat nog niet gebruikelijk was.” Bepaalde branches waren weliswaar al veel langer zover, maar voor andere sectoren was en is er nog veel werk aan de winkel. “Dat soort toepassingen zullen de komende jaren nog veel verder worden uitgerold, zodat iedereen anyplace, anytime, anywhere kan werken.”

Daarbij wordt veiligheid een heel belangrijk issue, verwacht hij. “De data, de kroonjuwelen, moeten beschermd blijven. De intensiteit van de aanvallen wordt steeds groter. Van de echte kwaadwillenden van buitenaf tot en met de leerling die zijn of haar school hackt. Helaas gaat dat aanvallen steeds makkelijker. Het hebben van een betrouwbare infrastructuur is cruciaal. Entry storage is dan een heel logische stap. Het zijn geen dure toepassingen meer en ze kunnen enorm bijdragen aan de totale data-integriteit.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware