Nutanix: Transformerende IT geeft Nutanix vleugels

Om succes te garanderen is het essentieel dat kennissilo’s binnen bedrijven worden doorbroken

Sunil Dutt, Nutanix
27-05-2021 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Nutanix: Transformerende IT geeft Nutanix vleugels

De schok die vorig jaar door de enterprisemarkt ging op het moment dat besloten werd dat de kantoren dicht gingen en thuiswerken het nieuwe normaal werd, was groot. Voor veel bedrijven moest de IT fundamenteel anders ingericht worden om dit mogelijk te maken. HCI-/ en Enterprise Cloud provider Nutanix heeft dat in positieve zin waargenomen. Dit blijkt wel uit het gesprek met Sunil Dutt, de Nutanix EMEA directeur voor Channel, OEM en Allianties in Noord-Oost Europa en Rusland.

Nutanix heeft goede kwartalen achter de rug en zou dat ook graag delen via de fysieke .Next conferenties. Het delen van succes is immers belangrijk voor een goede relatie. Helaas zullen ook dit jaar CloudScape (16 Juni) en .Next virtueel zijn. Met de grote successen van de afgelopen kwartalen in het achterhoofd, is de nieuwe Nutanix CEO ook goed van start gegaan. De in december aangetreden Rajiv Ramaswami kon geen beter moment gekozen hebben om aan zijn uitdagende rol te beginnen. Waar veel nieuwe CEO’s bij hun aantreden reorganisaties nodig hebben om aan successen te bouwen, heeft Nutanix nu veel extra personeel nodig om verder te bouwen aan het succes. Het is een droomstart voor een nieuwe CEO. Zijn opdracht is ook helder: ‘Steer company into hybrid and multicloud era.’

Crisis bracht nieuwe groeikansen
Sunil Dutt: “Het afgelopen jaar was heel bijzonder en heeft de meeste bedrijven stof tot nadenken gegeven. De traditionele IT werd af geserveerd en een nieuwe flexibele cloud-strategie werd een noodzaak. Alleen via de cloud is het noodzakelijke hybride werken te faciliteren. Om een bedrijf hiervoor klaar te stomen moeten een aantal radicale veranderingen meegenomen worden. Nutanix ziet dat terug in de mooie groeicijfers die gelijktijdig ook het aantrekken van extra personeel nodig maakten. Ook vandaag de dag blijft de groei van het bedrijf onverminderd doorzetten."

Het implementeren van cloud technologie, vraagt om een plan
Voordat een bedrijf de stap naar volledige cloud-infrastructuur kan maken, moeten een aantal relevante keuzes gemaakt worden. Uiteraard is Nutanix in staat daarbij te helpen, het is de kern van hun competentie. Het bedrijf is 12 jaar geleden begonnen met HCI als acroniem voor Hyper Converged Infrastructuur, nu gooit men het op Hybrid Cloud Infrastructuur. Dezelfde acroniem maar een fundamenteel andere inhoud. Hybride cloud-omgevingen staan borg voor het vereenvoudigen van de infrastructuur en het uitbesteden van de operationele werkzaamheden tegen lagere kosten. Nutanix is tegenwoordig enkel een softwareleverancier, de gebruikte hardware is standaard hardware van bestaande aanbieders van servers. Hyperscalers kunnen het concept perfect ondersteunen. Een belangrijke eis bij hybride cloud is dat het noodzakelijk is dat de performance, het gebruiks-/ en beheergemak van zowel de on-prem cloud als de publieke cloud identiek zijn. Dat alles verpakt achter een uniform te bedienen dashboard. De Nutanix-software maakt zo’n aanpak mogelijk, hij werkt zowel on-prem als in de publieke cloud met dezelfde licenties en eenvoud.

Anders werken, is anders denken
Om succes te garanderen is het essentieel dat kennissilo’s binnen bedrijven worden doorbroken. Sunil: “Nu is IT-planning, -onderhoud en -beheer het domein van de IT-specialisten rond storage, compute en netwerk. Pas met het doorbreken van deze silo’s komen de schaalvoordelen en kostenverlagingen van de cloud in zicht. Uiteindelijk heeft een bedrijf enkel cloud-/ en applicatie-specialisten nodig. Zij bedienen de business en hebben geen eigen domein meer.” Sunil: “IT-systemen kosten geld, apps brengen geld op, dat is het parool. Dat maakt de transitie van een infrastructuur centrische, naar een applicatie centrische IT-afdeling, voor bedrijven een voorwaarde om te overleven.”

Hybride denken
Met de juiste keuzes komen de gemakken van de publieke cloud ook on-prem ter beschikking. Alleen met die eenvoud, flexibiliteit en schaalbaarheid wordt het mogelijk om het hybride werken optimaal te faciliteren. Een medewerker werkt waar hij dat wil met dezelfde tools die hij nodig heeft daar waar hij dat wenst. Dit stelt eisen aan de applicaties.

Nu moet IT-beheer nog per applicatie bepalen hoe en waar en op welk systeem hij gebruikt wordt. In de nieuwe omgeving kan dat niet langer, het is noodzakelijk dat de licenties in alle omgevingen beschikbaar zijn (licentie portabiliteit). Om dat mogelijk te maken hoeft enkel Nutanix in de marketplace (app store) van cloud-provider te staan. Is een provider gekozen die dit faciliteert, en dat zijn ze eigenlijk bijna allemaal (waaronder Amazon AWS, Microsoft Azure in 2022 en Google GCP), dan is alles geregeld. De infrastructuur en software werkt dan overal voor een en dezelfde prijs met een en dezelfde licentie en is dus platform agnostisch. Daarmee is de gewenste flexibiliteit een feit en shadow-IT in de praktijk verledentijd. IT dient de business en de business bepaalt wat ze nodig heeft via apps uit de app-store.

Kostenbeheersing is integraal
Het werken met cloud-providers is niet enkel zonneschijn. Er kunnen verborgen kosten ontstaan, bijvoorbeeld door het verplaatsen van data of het gebruiken van te dure opslaglocaties. Ook daar is een antwoord op. Nutanix biedt met zijn software inzicht in kosten, compliance en security per omgeving. Met de groeiende stuwmeren van ongestructureerde data is dat essentieel. Sunil: “Wordt data op de verkeerde plaatsen opgeslagen dan kunnen de kosten onnodig oplopen of wordt mogelijk niet voldaan aan wettelijke regelgeving inzake beveiliging. Sommige sectoren moeten vanuit compliance data op geselecteerde locaties opslaan, dat moet bewaakt en beheerd worden. Nutanix helpt daarbij. Deze beheerfunctie is onderdeel van het dashboard en vergt een aanvullende licentie.”

Auteur: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud