Copaco Cloud ondersteunt partners met cloud business én kennis

Copaco Cloud ondersteunt partners met cloud business én kennis

Rick van den Hoogenhof, Copaco
26-05-2021 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Copaco Cloud ondersteunt partners met cloud business én kennis

Digitaal transformeren is voor moderne organisaties dé manier om snel en effectief nieuwe technologieën toe te passen en nieuwe businessmodellen te adopteren. De steeds grotere vlucht van cloud computing geeft channelpartners als VAR's en MSP's alsmaar meer mogelijkheden om eindklanten te laten digitaliseren. Dutch IT-channel sprak met Rick van den Hoogenhof van Copaco Cloud over het aanbod, maar ook over de ambitieuze trainingsprogramma’s die ontwikkeld zijn.

Van den Hoogenhof, Manager Cloud Solutions bij Copaco, zag de vlucht naar cloud computing het afgelopen jaar als gevolg van de Covid-lockdown nóg groter worden. “Cloud was al een enorme groeimarkt, maar het laatste jaar stapten extreem veel bedrijven over naar moderne werkplekken gebaseerd op Microsoft 365, al dan niet in combinatie met Azure Windows Virtual Desktop en Copaco VMware Cloud. Onze ‘package bundel’ met o.a. Windows 10 Pro, Azure AD, Intune en IaaS/PaaS hosting is in korte tijd erg populair geworden.

Het op afstand beheren van de werkplek middels Intune en videobellen middels Teams zijn ontwikkelingen die Remote Work ondersteunen, maar voor zakelijk Nederland is dit nog maar het begin. Er komen met het massale thuiswerken ook nieuwe spelregels kijken op het gebied van security. Met de Zero Trust-aanpak uit de Microsoft 365-bundels is ook daar op een passende manier invulling aan gegeven. Met hopelijk het einde van de ergste COVID-perikelen in zicht kijken we ook sterk naar hybrid work en Microsoft Viva.”

Trainingen
Bij partners van Copaco, channel partners als VAR's, MSP's en andere IT-resellers ziet Van den Hoogenhof een opvallende tweedeling. “Vooral MSP's hadden hun werkplekpropositie al vóór corona goed uitgewerkt. Toen zij als gevolg van de Covid-lockdown de vraag naar goed beveiligde thuiswerkplekken zagen toenemen, konden ze relatief makkelijk schakelen met hun klanten. Deze partners bevragen ons nu vooral op geavanceerde security- en beheeroplossingen. We hebben ook partners die minder ervaring hadden met de Microsoft 365-suites. Voor hen hebben we hands-on implementatietrainingen en onze Cloud Value Academy, bedoeld om de 'boost' in de afname van Microsoft 365 goed in te richten.”

Door Corona groeide de vraag naar services en SaaS-oplossingen, maar ook naar opleidingsdiensten. “Dat is echt supersnel gegaan”, blikt Van den Hoogenhof terug. “We hebben tal van aanvullende trainingen moeten plannen, niet alleen voor Microsoft 365, maar ook voor bijvoorbeeld Windows Virtual Desktop en Copaco VMware Cloud. Partners hebben bovendien over het algemeen veel interesse in trainingen. Voorbeeld is WorkplaceBuddy, een AI-gestuurde chatbot die gebruikers begeleidt in de adoptie van Microsoft 365. Een heel waardevolle aanvulling op de Microsoft Suite.”

Dergelijke trainingen deed Copaco altijd al – partners kunnen via Copaco zelfs hun officiële MS-certificeringen halen – maar om extra aanvulling te geven op wat partners bij de distributeur kunnen afnemen, werd de Copaco Cloud Value Academy verder uitgebreid. “We zijn inmiddels officieel Microsoft Learning Partner en we hebben verschillende Microsoft Certified Trainers rondlopen”, vertelt Van den Hoogenhof trots. “Een van onze commerciële collega’s in het cloud-team heeft zelfs een MS-500 Certificering, een heel technische security associate certificering op Microsoft 365.”

Drie keer resultaat
In de transitie naar de cloud en de uitdagingen die de huidige digitale transformatie met zich meebrengt, ziet Van den Hoogenhof zijn partners graag op drie vlakken resultaat boeken. “Allereerst: partners kunnen blijven groeien bij hun klanten door meer omzet te halen uit het bestaande portfolio. Doe daarom aan up-selling, laat ze bijvoorbeeld meer van Microsoft 365 gebruiken. Er zijn innovaties, er komt voortdurend functionaliteit bij en daar willen we partners op attenderen. Onderdelen als Phishing Attack Simulation en Cloud App Discovery – wat draait er nou eigenlijk in onze IT-omgeving en hebben we een 'shadow IT'? – worden bijna niet gebruikt. Dat is onterecht, want partners kunnen daar een heel mooi project omheen draaien.”

Een andere mooie 'upsell' volgens Van den Hoogenhof, is het al genoemde WorkplaceBuddy. “Dat is een adoptie-oplossing, een 'continuous learning tool', die gebruikers de Microsoft 365 Suite steeds beter en slimmer laat gebruiken. Maar denk ook aan aanvullende security, zoals Mobile Device Management. Zo'n tool 'sneuvelt' soms al in de offertefase, maar door het vele thuiswerken en het gebruik van mail en applicaties op meerdere devices, wordt het belang ervan steeds groter.”

Cost management
Als tweede wil Copaco partners laten groeien door ze tools te geven waarmee ze hun cost management slimmer kunnen uitvoeren. Als voorbeeld noemt Van den Hoogenhof Nerdio Manager for MSP's, nieuw in het cloudportfolio van de distributeur. “Nerdio is een upsell op Azure Virtual Desktop, waarmee MSP's heel makkelijk Windows Virtual Desktops (WVD's) kunnen aanbieden. Met Nerdio Manager kan een MSP zulke cloudwerkplekken geautomatiseerd uitrollen, beheren en updaten. Dat scheelt aanzienlijk in tijd en resources en levert daardoor een enorme besparing op. Ook WorkplaceBuddy is trouwens erg geschikt om kosten te beheersen. Richt en zet een partner die oplossing goed in, dan krijgt hij minder supporttickets binnen van eindgebruikers. Het is allemaal een kwestie van slim inkopen.”

Het derde waarmee Copaco partners helpt om te groeien in de wereld van cloud en digitalisering, is risicobeheersing. Van den Hoogenhof: “Partners bewegen richting de Microsoft 365 Suite en er is veel 'geweld' rondom de hyperscalers Azure, AWS en Google. Maar veel partners zien op tegen een 'big bang migratie' in één keer. Daarom ontsluiten wij die hyperscalers, maar hebben we ook nog de net al genoemde eigen cloud op basis van VMware. Een partner kan daar deels of volledig gebruik van maken, ook als een soort tussenstap. Zo houden partners altijd controle over de snelheid waarmee ze (op den duur) migreren naar de publieke cloud van een hyperscaler.”

Makkelijk opschalen en risico spreiden
Met het eigen VMware Cloud Director Platform kunnen partners vanuit de Copaco datacenters koppelen met hun eigen datacenter en opschalen naar hyperscalers als Microsoft Azure.

Partners houden via Copaco altijd controle, ze kunnen eigen datacenters, de datacenters van Copaco en datacenters van hyperscalers benutten voor klantomgevingen. Hyperscalers groeien, en dat zet druk op eigen investeringen van partners. Daarom kunnen zij ook ons VMware platform inzetten om flexibel te blijven en een onzekere ROI op eigen datacenters vermijden. Veel partners en ook grotere klanten zijn nog altijd gestandaardiseerd op VMware”, memoreert Van den Hoogenhof. “Zij kunnen hun eigen datacenter daarom makkelijk bij ons outsourcen, maar bijvoorbeeld ook één eigen datacenter blijven beheren en alleen een secundair datacenter outsourcen. Reden kan zijn dat (het risico van) de investering in een secundair of zelfs tertiair datacenter (nog) niet opweegt tegen de business die een partner daar verwacht te kunnen doen. Met ons cloudplatform kunnen partners alle kanten op.

Copaco sluit de ogen niet voor de opkomst van hybride omgevingen. Daarom investeren we ook veel in groei van ons public cloud-aanbod, kennis en volgen we ontwikkelingen rondom Azure Sentinel en ARC op de voet. Alles met als doel om onze partners optimaal te kunnen ondersteunen in de door hen gekozen strategie.”

Auteur: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud