Gartner: CEO anticipeert op economische groei

18-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: CEO anticipeert op economische groei

De meeste CEO's anticiperen op economische groei (60%) in plaats van stagnatie (40%) in 2021 en 2022. 35% verwacht hierbij dat omzetniveau's van 2019 begin dit jaar al worden geëvenaard of zelfs overstegen.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder CEO's en senior executives. "De topprioriteiten van CEO's voor 2021 laten vertrouwen zien", aldus Mark Raskino, distinguished research vice president bij Gartner. "Meer dan de helft meldt groei als hun primaire focus en ziet kansen aan de andere zijde van de crisis, gevolgd door technologische verandering en corporate action."

Bedrijfsstrategie herontwikkelen

"Alle leiders werken die jaar hard aan het in beeld brengen van de post-pandemie wereld en het herontwikkelen van hun bedrijfsstrategie voor de middellange en lange periode. In de meeste gevallen omvat dit een nieuwe ronde structurele veranderingen op het gebied van mogelijkheden, locatie, producten en businessmodellen."

De jaarlijkse Gartner 2021 CEO Survey is uitgevoerd tussen juli 2020 en december 2020. 465 CEO's en andere senior executives uit de EMEA-regio, Noord-Amerika en APAC zijn ondervraagd. Zij zijn werkzaam in diverse strategieën, bij bedrijven van verschillende omvang en organisaties met verschillende omzetniveaus.

Digitaal

Technologie-gerelateerde verandering is de op een na grootste prioriteit voor CEO's. Respondenten zijn gevraagd hun vijf belangrijkste businessprioriteiten voor de komende twee jaar in eigen woorden te beschreven. Gartner wijst erop dat antwoorden steeds vaker (een op de vijf) het woord 'digital' omvatten. Digitale mogelijkheden is daarnaast de enige categorie waarin CEO's dit jaar meer verwachten te investeren.

Als we inzoomen op specifieke technologieën blijken CEO's kunstmatige intelligentie (AI) te zien als de meest impactvolle technologie in hun sector. 30% van de respondenten verwacht daarnaast dat quantumcomputing zeer relevant wordt voor hun plannen op de lange termijn, al is het nog onduidelijke wat deze impact precies is.

Handelsconflict tussen VS en China

Blockchain, 5G, AI en quantumcomputing staan aan de voorgrond van de groeiende economische race tussen de Verenigde Staten (VS) en China. Een derde van de CEO's ziet het handelsconflict tussen de twee landen als een belangrijke zorg voor hun business.

Als we kijken naar 'corporate action' noemen CEO's hierbij vooral overnames en fusies, die 75% vaker worden genoemd dan in de voorgaande editie van het onderzoek. Gartner stelt dat CEO's en senior executives hiermee zoeken naar structurele inorganische groei.

'Omzet uit sales' wordt in deze categorie aanzienlijk minder vaak genoemd dan voorheen. 'Nieuwe markten' wordt juist aanzienlijk vaker genoemd. Dit suggereert volgens Gartner dat CEO's moeite hebben hun omzet te laten groeien met behulp van strategieën waarvan zij voorheen profiteerden.

Gedragsverandering door pandemie

8 op de 10 CEO's verwacht dat de pandemie ook tot gedragsverandering leidt, zoals een permanente verschuiving naar thuiswerken. Dat geldt echter ook voor consumentengedrag: de grootste zorg van CEO's is dat vraag vanuit consumenten daalt, zeker in de reissector. Ook vrezen zij dat consumenten en chief financial officers (CFO's) terughoudend zullen zijn met gerelateerde uitgaven.

"Meer gebruik van digitale technologie en de vraag naar flexibele digitale kanalen staat eveneens in de top drie meest verwachte verschuivingen in consumentengedrag. Dit suggereert dat het blijven verbeteren van de manier waarop klanten digitaal worden bediend van vitaal belang blijft", aldus Kristin Moyer, distinguished research vice president bij Gartner.

Duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid

Duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid spelen in veel landen eveneens een groeiende rol. 39% van de CEO's stelt dat actief inzetten op sociale rechtvaardigheden goed is voor de business en hun werknemers wat dit betreft gelijkgestemd zijn. 61% zijn terughoudend hiermee, waarbij het merendeel volgens Gartner onvoldoende zeker of comfortabel is met het leiden van hun business door deze periode. 45% van de CEO's meldt daarnaast dat klimaatverandering een forse impact heeft op hun organisatie.

Terug naar nieuws overzicht