Met Cisco Plus komt volledig IT-as-a-service aanbod binnen handbereik

Daan de Groot (Cisco) en Jeffrey den Oudsten (Conscia)

21-05-2021 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Met Cisco Plus komt volledig IT-as-a-service aanbod binnen handbereik

Conscia is al ruim 35 jaar een toonaangevende ICT-dienstverlener van veilige en betrouwbare IT-infrastructuren. Zijn volledig beheerde oplossingen zijn onder andere gebaseerd op Cisco’s brede portfolio van marktleidende technologieën. Conscia richt zich steeds meer op het leveren van IT als een service. De aankondiging van Cisco Plus vormt een belangrijke stap in deze reis, vertellen Jeffrey den Oudsten (Conscia) en Daan de Groot (Cisco Nederland).

Het dit voorjaar aangekondigde as-a-service portfolio Cisco Plus vormt volgens Daan de Groot, Head of Partner Organization bij Cisco Nederland, een naadloze aanvulling op de ‘perform & transform’-strategie van Cisco: het leveren van betere prestaties met schaalbare Cisco-oplossingen via het partnerkanaal om klanten zo flexibele diensten op maat te leveren. Cisco richt zich op drie elementen met die transformatie:

• Partners helpen om meer customer experience (Cisco Customer Experience) te bieden naar klanten toe.
• Platform enabled outcomes: opbouwen van onderscheidend vermogen op basis van Cisco-platformen. Partners kunnen de verschillende API’s ‘Application Programming Interface’ gebruiken die Cisco naast de standaard functionaliteiten aanbiedt. Zo kunnen er extra toepassingen worden geprogrammeerd die aansluiten bij specifieke wensen van de klant.
• Het adresseren van new buying centers: IT wordt tegenwoordig niet enkel door IT-managers geconsumeerd, maar ook door andere stakeholders binnen bedrijven: zoals HR, Marketing en Sales. Door oplossingen van Cisco te combineren met andere technologieën (system integration) kunnen partners, in samenwerking met Cisco, ook relevant zijn voor deze andere beslissers bij gezamenlijke eindklanten.

Op- en uitbouw managed diensten
“Een belangrijk onderdeel van deze strategie is het op- en uitbouwen van managed dienstverlening”, vervolgt de Groot. “Steeds meer klanten zitten niet meer te wachten op alweer een IT-project en een transactie. Zij willen graag IT als dienst afnemen, betalen per gebruiker en gebruik, met meer flexibiliteit en met het beheer van een netwerk- en IT-omgeving door partners voor wie dit hun core business is.”
Hier komt Cisco Plus om de hoek kijken. Geen software, geen hardware, maar een volledige as-a-service oplossing die Cisco met partners naar de eindklant brengt. De Groot noemt het een paraplu-merk waaronder een groeiend aantal – vanuit de cloud – beheerde diensten gaan vallen.

Cisco Plus Hybrid Cloud
Voor nu is Cisco Plus Hybrid Cloud al beschikbaar. Deze as-a-service oplossing bestaat uit Cisco's volledige datacenter compute-, netwerk- en opslagportfolio, naast opslag en software van derden, en verbindt on-premise, edge en public cloud. De tijdens Cisco Live gelanceerde oplossing biedt een flexibel gebruiksmodel en diensten voor de hele levenscyclus via Cisco Customer Experience (CX) en met partners. Cisco Plus Hybrid Cloud omvat verder flexibele betalingsopties, met levering van bestellingen binnen 14 dagen.
Uniek aan Cisco Plus Hybrid Cloud is volgens De Groot de cross-architectuur-benadering: de mogelijkheid van bundeling van verschillende architecturen. Nederland is één van de eerste landen die deze as-a-service-diensten aanbiedt via Conscia, dat optreedt als pilot-partner en als eerste klant. Dat geldt ook voor Europa en zelfs wereldwijd.
Volgens Jeffrey den Oudsten, CTO Office Lead & Solutions Director van Conscia Nederland, was dat ook met reden. Conscia ziet grote kansen in deze nieuwe vorm van het aanbieden van bestaande oplossingen aan haar klanten, naast aloude vormen als kopen en leasen.

Focus klanten op core-business
“Wij zijn al enige tijd geleden de richting ingeslagen van ‘technologie as-a-service’, zodat klanten met hun core business bezig kunnen zijn en wij hen kunnen ontzorgen op IT-gebied, omdat dit ónze core business is. We bieden ook al IT as a service, inclusief managed services, customer experience vanuit onze eigen Conscia Cloud. Maar het was een uitdaging om een compleet IT-as-a-service-aanbod te creëren.”
Cisco Plus verandert dat, stelt Den Oudsten. Cisco blijft in dit programma verantwoordelijk voor alle assets en daarmee het risico. De klant betaalt alleen voor het gebruik. Zo zijn de kosten van de IT altijd in lijn met de bedrijfsvoering. “Toen we vorig najaar door Cisco benaderd werden, sloegen we daar dan ook direct op aan. Wij pakken, zoals we dat wel vaker gedaan hebben met Cisco Nederland, hierin ook nu een leidende rol.”

Eat your own cake
In aanloop naar de lancering heeft Conscia – als wereldwijde eerste klant - zelf het Cisco Plus-portfolio toegepast onder het motto ‘eat your own cake’. Zo hebben ze samen het programma verder ingevuld op basis van met bijbehorende diensten opgedane ervaringen. Inmiddels zijn de meeste onderdelen van de cross architectuur van Hybrid Cloud uitgekristalliseerd. Alleen het Networking- en SASE-deel (Secure Access Service Edge) moeten nog afgerond worden, iets waar Den Oudsten reikhalzend naar uitkijkt.
“Er loopt nu een aantal gesprekken met klanten die as-a-service diensten willen afnemen zoals Cisco Plus Hybrid Cloud die biedt, vaak in combinatie met sourcing. Zij willen de flexibiliteit van betalen voor gebruik van hard- en softwareoplossingen, zonder te investeren in hardware op locatie of de verantwoordelijkheid voor deze apparatuur. Daarvoor is Cisco Plus het perfecte aanbod.”

Compleet ecosysteem
Voor de klant moet het in principe niet uitmaken welk merk er in een IT-as-a-service aanbod zit, stelt Den Oudsten. “Maar vergis je niet, bij veel van onze klanten, zoals ziekenhuizen en omgevingen als Schiphol, draaien Cisco-oplossingen. De combinatie Conscia-Cisco staat hier voor robuustheid en vertrouwen. Voor hen komt daar nu IT-flexibiliteit en vermindering van IT-zorgen bij.”
Daarnaast heeft Cisco op verzoek van Conscia gekeken naar het meenemen van NetApp-oplossingen in het ecosysteem om zo completer te zijn. Hierdoor kunnen klanten straks, net als Conscia zelf, bij één portaal terecht om as-a-Service resources uit te breiden.

Unieke propositie
De Groot benadrukt in de combinatie met Conscia het belang van een IT-partner die eindklanten een volledig as-a-service portfolio kan bieden. “Cisco is een partner gedreven organisatie. Ik heb niet de illusie dat Cisco ooit een compleet aanbod aan IT-oplossingen zal leveren. Dus hebben we een ecosysteem aan partners nodig die als system integrators een geïntegreerd IT-aanbod op maat kunnen bieden. Conscia voert daarin op dit moment naar ons idee wel een unieke propositie.”
De Groot verwacht bij de groei van as-a-service ook een verschuiving bij klanten. Zij zullen naast IT sec voor hun bedrijfsvoering ook kijken naar de resultaten die IT hen hierin kan bieden. “Ik denk wel dat we met Cisco toegevoegde waarde in technologie bieden. Maar uiteindelijk zal voor een klant de merknaam op een dienst of een product minder belangrijk zijn dan hoe een IT-partner hen zo optimaal mogelijk helpt in het realiseren van hun business-doelen.”

As-a-service op elke schaal
Niet alleen grote organisaties kunnen profiteren van as-a-service zoals Cisco Plus, meent De Groot. Dat geldt ook voor de midmarket- en de laag van middelgrote en kleine ondernemingen. “Het bieden van as-a-service, of dat nou hybrid cloud is, network -as-a-service of SASE, moet op elke schaal kunnen. Wij bieden daarbij de schaalbaarheid van onze oplossingen. Partners zoals Conscia vullen dat per klant aan met wat zij aan oplossingen en diensten eromheen nodig hebben.”
Juist die schaalbaarheid maakt het mogelijk om Cisco Hybrid Cloud ook te leveren aan kleinere organisaties. Ook voor die organisaties is IT namelijk mission critical, meent Den Oudsten. Tegelijk hebben zij vaak minder middelen om hun IT-omgeving en – beheer zo in te vullen dat dit onderscheidend vermogen levert aan hun core business.

Versnelling trends
Daarnaast heeft Covid bestaande trends zoals meer thuiswerken versneld. Dat betekent dat de behoefte van een goede oplossing voor de rand van het bedrijfsnetwerk groeit. Thuiswerken vormt een nieuwe edge en dat zal ook na Covid niet meer terugkeren naar de oude situatie. De versnelde digitalisering in de zorgsector brengt verder een nieuwe edge mee, zoals meer monitoring op afstand, in het ziekenhuis en thuis bij de patiënt.
Den Oudsten geeft aan: “Als je dan een methode en een model hebt dat ervoor zorgt dat organisaties veilig en goed gebruik kunnen maken van deze nieuwe edge, met betalingen per gebruik en gebruiker, bied je extra toegevoegde waarde. Een reden te meer om reikhalzend uit te kijken naar het moment waarop Cisco ook zaken zoals NaaS en SASE (Secure Access Service Edge) onder de as-a-Service Plus-paraplu brengt.”
Dat gaat zeker komen, benadrukt De Groot. “We zitten nu in een pilotfase met een beperkt aantal landen en een beperkt aantal partners. Cross-architectuur is echter de richting waarin we, zeker in Nederland, heen gaan. Belangrijke toevoegingen zoals SASE, NaaS, workload transformation, komen er dus zeker, over niet al te lange termijn, bij in het Plus-portfolio.”

Door: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht