Britse staatssecretaris waarschuwt Rusland voor huisvesten cybercriminelen

14-05-2021 | door: Redactie

Britse staatssecretaris waarschuwt Rusland voor huisvesten cybercriminelen

Dominic Raab, de Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, waarschuwt Rusland geen veilige haven te blijven bieden voor cybercriminelen die ransomware-aanvallen uitvoeren op Westerse landen. Ook indien een aanval niet directe gekoppeld is aan een staat, hebben zij volgens Raab een verantwoordelijkheid om dergelijke aanvallers te vervolgen.

Raab deed zijn uitspraak tijdens een speech op de CYBERUK conferentie van het Britse National Cyber Security Centre (NCSC), meldt onder meer de BBC. De staatssecretaris wees onder meer op de WannaCry ransomware, die vier jaar geleden onder meer systemen van de Britse gezondheidsdienst NHS platlegde. Raab stelt dat een vergelijkbare fysieke aanval tot veel onrust en verontwaardiging zou hebben geleid. Doordat WannaCry online plaatsvond was de reactie in de praktijk echter milder.

De Britse staatssecretaris wees er onder meer op dat verschillende autoritaire regimes gebruik maken van digitale technologie voor onder meer het uitvoeren van sabotage, plegen van diefstal en het toepassen van censuur. Als voorbeelden noemt Raab China, Iran, Noord-Korea en Rusland. Ook wees Raab op de recente ransomware-aanvallen op de Colonial Pipeline, die in de Verenigde Staten tussen Texas en New Jersey woont. Door de aanvallen moesten de leidingen onverwachts worden stilggelegd, wat tot brandstoftekorten heeft geleid.

Terug naar nieuws overzicht
Security