Italiaanse boete voor Google wegens uitsluiten van app van Android Auto

14-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Italiaanse boete voor Google wegens uitsluiten van app van Android Auto

De Italiaanse mededingingsautoriteit legt Google, moederbedrijf Alphabet en Google Italy een boete van 100 miljoen euro op. Google moet de Enel X-app toevoegen aan Android Auto om het gebruik van diensten gerelateerd aan het opladen van elektrische voertuigen te faciliteren.

De Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (ACGM) stelt dat Google een dominante marktpositie in handen heeft en hierdoor de toegang van appontwikkelaars naar eindgebruikers bepaalt. Zo'n driekwart van alle smartphones in Italië draaien op het Android-besturingssysteem. De ACGM oordeelt dat Google Enel X Italia niet heeft toegestaan een versie van zijn JuicePass-app uit te brengen die compatibel is met Android Auto. Deze Android-functie maakt het mogelijk apps veilig tijdens het rijden te gebruiken. JuicePass biedt diensten gerelateerd aan voor het opladen van voertuigen. Denk hierbij aan het vinden van oplaadstations en het beheren van laadsessies.

'Google Maps kreeg voorrang'

Door interoperabiliteit tussen Enel X Italia en Android Auto niet toe te staan perkt Google de mogelijkheden voor gebruikers in om Enel X Italia tijdens het rijden te gebruiken, oordeelt de toezichthouder. De ACGM wijst erop dat Google's eigen Google Maps vergelijkbare functie bevat en wel compatibel is. Deze app krijgt volgens de toezichthouder dan ook voorrang van Google. De toezichthouder wijst ook op de impact van de werkwijze van Google op de ontwikkeling van elektrische mobiliteit, waarbij met name laadinsfrastructuur wordt geraakt.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht