Europese rechter: Onvoldoende bewijs voor illegale staatssteun Amazon

13-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese rechter: Onvoldoende bewijs voor illegale staatssteun Amazon

Het bewijs dat het Amerikaanse Amazon in de Europese Unie door een constructie in Luxemburg te weinig belasting betaalt is onvoldoende. Dit oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een rechtszaak die de Europese Commissie heeft aangespannen tegen Amazon.

De Europese Commissie stelt dat Amazon met een belastingvoordeel van 250 euro in Luxemburg illegale staatssteun heeft gekregen. Het Gerecht van de Europese Unie gaat hier echter niet in mee en stelt dat de Europese Commissie onvoldoende bewijs presenteert ter onderbouwing hiervan. Van deze aantijging. De Europese Commissie kan in beroep gaan tegen de uitspraak.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie een rechtszaak over dergelijke belastingvoordelen verliest. Zo beschuldigde de commissie Apple ervan door een Ierse belastingdeal 13 miljard euro te weinig belasting te hebben betaald en droeg het bedrijf op alsnog deze achterstallige belastingen te betalen. Het Europese Hof van Justitie oordeelde echter dat de Europese Commissie onvoldoende bewijs had geleverd dat Apple hiermee een oneerlijk belastingvoordeel heeft gekregen. De Europese Commissie is in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

Terug naar nieuws overzicht