Redactie - 12 mei 2021

Nieuwsuur: Boeren benadeeld bij miljoenendeals rondom grond voor Google-datacenter Groningen

Nieuwsuur: Boeren benadeeld bij miljoenendeals rondom grond voor Google-datacenter Groningen image

Boeren in Noordoost-Groningen zijn door overheidsbestuurders door machtsmisbruik benadeeld bij de handel in grond bedoeld voor een datacenter van Google. Hierbij werd één familiebedrijf verrijkt met miljoenendeals, terwijl een kleinere boer juist werd benadeeld.

Dit meldt Nieuwsuur op basis van onderzoek waarbij notariële akten, kadastrale uittreksels, taxatierapporten, jaarverslagen, notulen, rechtbankstukken, wob-verzoeken en tot nu toe vertrouwelijke documenten zijn onderzocht.

Onbevoegd koopovereenkomsten afgesloten

Uit een reconstructie komt naar voren dat havenbedrijf Groningen Seaports (GSP) onbevoegd koopovereenkomsten en contracten afsloot. GSP werd in 2013 geprivatiseerd, maar de Provincie Groningen en twee gemeenten in zijn Eemshaven-gebied zijn de enige aandeelhouders. Zij zijn daardoor volgens Nieuwsuur nog zeer actief betrokken bij de besluitvorming.

GSP zou voor tientallen miljoenen euro's grond hebben gekocht en verkocht voor het Google-datacenter in de Eemshaven. Hierbij zijn onder meer in het geheim kostbare windmolenrechten gegund aan de belangrijke grondeigenaar, dat volgens Nieuwsuur familiebedrijf Bakker Bierum is.

Kleinere boeren zijn juist gedupeerd. Zo wijst Nieuwsuur op boer Nico Wiertsema, die een cruciaal stuk grond in bezit had voor de plannen. GSP kocht naar verluid het land en de boerderij van Wiertsema, maar trok deze koopovereenkomst plotseling weer in. Wiertsema kwam daardoor met lege handen te staan en zag zich genoodzaakt zijn grond voor een bodemprijs aan Bakker Bierum te verkopen. Die verkocht de grond door met bijna een miljoen euro winst aan GSP.

Miljoenenvoordeel

Naast de eerder genoemde windmolenrechten zou het familiebedrijf in 2019 een miljoenenvoordeel hebben gekregen van de provincie. Hierbij werd een stuk grond tijdelijk voor 8 miljoen euro gepacht. Bij aankoop zou deze grond volgens Nieuwsuur echter minder dan de helft hebben gekocht.

Nieuwsuur stelt dat uit de stukken niet alleen blijkt dat GSP onbevoegd handelende en een partij benadeelde terwijl een ander juist werd bevoordeeld. Ook zou het toezicht op het geprivatiseerde GSP gefaald hebben.

Meer informatie is beschikbaar bij Nieuwsuur.