Wouter Hoeffnagel - 12 mei 2021

Zeven op de tien Nederlandse IT-leiders ziet digitalisering als topprioriteit

Zeven op de tien Nederlandse IT-leiders ziet digitalisering als topprioriteit image

Meer dan 7 op de 10 (77%) digitale leiders in Nederland zien digitalisering van infrastructuur als grootste prioriteit. Driekwart (76%) van de Nederlandse IT-leiders ziet de naleving van dataregelgeving en verbetering van de cyberveiligheid als topprioriteit.

Dit blijkt uit een jaarlijks wereldwijd onderzoek van Equinix naar de visies van IT-besluitvormers. Het onderzoek bevraagt hen over de grootste technologische trends bij bedrijven en de impact van de COVID-19 pandemie op digitale infrastructuurplannen. 2.600 IT-besluitvormers van diverse organisaties in 26 landen, waaronder Nederland, in Noord- en Zuid-Amerika, Azië-Pacific en EMEA-regio’s, namen deel aan het onderzoek.

Helft van de bedrijven paste IT-infrastructuur aan

51% van de bedrijven wereldwijd heeft zijn IT-infrastructuur aangepast om te voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van werken op afstand en hybride werken. Hierbij worden technologiebudgetten verhoogd om de digitale transformatie te versnellen. Daar staat tegenover dat driekwart (75%) van de ondervraagden in Nederland aangaf al over de IT-infrastructuur te beschikken om tijdens de pandemie over te schakelen op een model voor werken op afstand.

64% van de digitale leiders wereldwijd, met een vergelijkbaar cijfer van 65% van de ondervraagden in Nederland, gelooft dat er op de lange termijn veranderingen zullen komen in waar en hoe mensen binnen hun organisatie werken. Een derde (33%) van de IT-besluitvormers in Nederland noemt datalekken en cyberaanvallen, als gevolg van meer gedistribueerd gebruik van apparaten, de grootste bedreiging voor hun organisatie.

Meer dan driekwart (76%) van de ondervraagden in Nederland zegt dat naleving van de regelgeving voor gegevensbescherming en verbetering van de cyberbeveiliging van de hoogste prioriteit zijn in het bedrijfsleven, samen met de noodzaak om hun IT-infrastructuur te digitaliseren (77%).

Digitale transformatie in de toekomst

Digitalisering en bedrijfsinvesteringen in digitale infrastructuur zijn toegenomen als gevolg van COVID-19. Meer dan een kwart (28%) van de ondervraagde digitale leiders in Nederland stelt dat ze hun digitale transformatieplannen hebben versneld vanwege de pandemie, terwijl bijna een derde (30%) zei dat hun budgetten zijn verhoogd om te voldoen aan toenemende digitale eisen.

Ook de IT-strategieën zijn ingrijpend herzien als antwoord op de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt. In Nederland zegt meer dan een derde (34%) zijn IT-strategie te hebben herzien als gevolg van COVID-19, terwijl 42% zegt te willen investeren in technologie om na COVID wendbaarder te zijn.

Toen de Nederlandse IT-leiders werd gevraagd naar hun grootste prioriteiten voor de digitale strategie van hun organisatie, gaf meer dan driekwart (77%) aan dat het digitaliseren van hun IT-infrastructuur een topprioriteit was, op de voet gevolgd door het voldoen aan de regelgeving inzake gegevensbescherming en het verbeteren van de cyberbeveiliging (beide op 76%).

Bezorgdheid over impact op uitbreiding neemt af

Meer dan een kwart (28%) van de bedrijven in Nederland heeft nog steeds plannen om uit te breiden naar nieuwe regio's, landen of metro’s, volgens de ondervraagde digitale leiders. Van die 28% zijn bijna acht op de tien (79%) van plan dit virtueel te realiseren, in plaats van door te investeren in fysieke IT-infrastructuur.

Wereldwijd zegt 58% van de IT-leiders te geloven dat interconnectie - het direct en privé uitwisselen van gegevens tussen organisaties - hen zal helpen om de uitdagingen aan te gaan waar ze als gevolg van COVID-19 voor staan. In Nederland zegt meer dan een kwart (26%) van de ondervraagden dat interconnectie hen zal helpen om een concurrentievoordeel te behalen.

'Noodzaak tot digitalisering is belangrijker dan ooit'

"De COVID-19-crisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat organisaties hun bedrijfsplatforms snel kunnen digitaliseren, zodat ze succesvol kunnen zijn onder snel veranderende omstandigheden. De noodzaak voor organisaties om hun IT-infrastructuren te digitaliseren is nu belangrijker dan ooit tevoren. Dat wordt niet alleen in Nederland gezien, maar over de hele wereld. Op de Nederlandse markt laat deze snelle overgang naar digitaal tijdens de pandemie echter ook de volwassenheid van het bedrijfslandschap hier zien, waarbij uit ons onderzoek bleek dat 75% van de digitale leiders al over de IT-infrastructuur beschikte om snel over te schakelen op werken op afstand. Bovendien zegt een grote meerderheid van bijna tweederde (65%) van de ondervraagden dat zij nu plannen maken voor veranderingen in de manier van werken op de lange termijn", zegt Michiel Eielts, Managing Director van Equinix in de Benelux.

"Om deze markt te blijven ondersteunen, hebben we onlangs de voltooiing aangekondigd van de derde fase van ons AM7-datacenter in Amsterdam, waarmee we connectiviteit met een lage latency kunnen bieden en een groot aantal netwerken, cloud- en serviceproviders kunnen ondersteunen, met een ultramodern datacenter dat tevens is gebouwd als een van de meest duurzame interconnectie-faciliteiten ter wereld. Op deze manier kan Equinix de connectiviteit en ecosystemen bieden die bedrijven nodig hebben om mee te kunnen in de steeds digitaler wordende wereld van vandaag."

Eugene Bergen Henegouwen, President, EMEA, Equinix: "Nu digitale leiders over de hele wereld zich richten op het digitaliseren van hun organisaties om te reageren op de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt, blijkt uit dit onderzoek dat interconnectie erg belangrijk is voor deze transformatie. Het feit dat meer dan de helft van de IT-besluitvormers in EMEA zegt dat interconnectie hen zal helpen om de uitdagingen als gevolg van COVID-19 het hoofd te bieden, en dat bijna de helft gelooft dat het de sleutel is tot de het overleven van hun organisatie, toont aan dat interconnectie voor veel organisaties bedrijfskritisch is geworden, en we geloven dat dit zo zal blijven naarmate we herstellen en heropbouwen na deze vreselijke pandemie."

De totale interconnectiebandbreedte - de maatstaf voor private connectiviteit voor de overdracht van gegevens tussen organisaties - van 2019 tot 2023 wereldwijd een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 45% zal bereiken. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index (GXI) Volume 4, een marktstudie die onlangs door Equinix is gepubliceerd. Het cijfer ligt in Amsterdam met 48% iets hoger. De verwachte groei wordt gedreven door digitale transformatie, en met name door de grotere vraag van ondernemingen die hun digitale infrastructuur uitbreiden van gecentraliseerde locaties naar gedistribueerde edge locaties.

De Global Tech Trends Survey is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024