Clearco gaat Nederlandse startups ondersteunen

11-05-2021 | door: Redactie

Clearco gaat Nederlandse startups ondersteunen

CLEARCO, een e-commerce-investeerder en het bedrijf dat een revolutie teweegbrengt in de manier waarop oprichters hun bedrijf laten groeien, kondigt aan dat het naar Nederland komt. De Pay-As-You-Grow-pionier is van plan om het komende jaar €100 miljoen te investeren in online Nederlandse startups om hen te helpen hun marketing en promotie te financieren en tegelijkertijd toekomstige groei te stimuleren.

Het groeikapitaalplatform, mede opgericht door de Canadese "Dragons 'Den"-ster Michele Romanow en medeoprichter Andrew D'Souza, heeft meer dan 2 miljard US dollar geïnvesteerd in meer dan 5000 startups op 3 continenten. Clearco heeft Nederland als eerste land uitgekozen om de stap te zetten naar verdere uitbreiding in continentaal Europa.

"Wij van Clearco kijken ernaar uit om te investeren in de Nederlandse markt en ons vermogen te demonstreren om de toegang tot kapitaal democratischer te maken", aldus medeoprichter en president Michele Romanow. “Wij zien Nederland als een cruciale markt voor onze uitbreidingsplannen naar Europa. Nederland staat bekend als handelskruispunt van Europa en we weten dat het een wereldwijd technologisch knooppunt is met geweldige groeimogelijkheden in e-commerce."

"We zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse markt momenteel onvoldoende wordt bediend op basis van inkomsten in de financiële sector, en daarom is nu het juiste moment aangebroken voor ons om hieraan bij te dragen", aldus Andrew D’Souza, medeoprichter en CEO van Clearco. “We zijn ook trots dat de technologie die we hebben ontwikkeld veelbelovende bedrijven identificeert, ongeacht wie de oprichter is of waar ze wonen. We zijn verheugd om samen te werken met Nederlandse oprichters om hen toegang te geven tot kapitaal en hen te helpen hun bedrijf te laten groeien."

Clearco Nederland biedt Nederlandse startups een alternatief voor traditioneel durfkapitaal in de vorm van niet-verwaterende overeenkomsten voor het delen van inkomsten, door AI en data science te combineren. Klanten verbinden hun inkomsten- en marketingaccounts met de API's van Clearco, die oprichters hun investeringsaanbod laten zien. Aanbiedingen variëren van €10.000 tot €10 miljoen.

"Aangezien wij geloven dat alternatieve en meer inclusieve financieringsbronnen gunstig zijn voor het ecosysteem, is Techleap.nl erg blij om Clearco in Nederland te verwelkomen", aldus Elin Fälted, Capital Specialist bij Techleap.nl. “Het doel van onze organisatie is om een bloeiend startup-ecosysteem voor ons land te verwezenlijken en slimmer en diverser kapitaal naar Nederlandse tech-startups mogelijk te maken. We weten hoe belangrijk start-ups zijn voor onze economie: 24% van de 68.000 bedrijven die vorig jaar zijn opgericht, komt uit deze categorie. We zijn ervan overtuigd dat Clearco deze bedrijven, in alle regio's van het land, kan helpen groeien en bloeien en dat dit een van de investeerders zal zijn die innovatie in onze economie zal stimuleren."

Clearco heeft een onmiskenbare invloed op de wereldwijde zakenwereld, aangezien het letterlijk 'het gezicht' van investeren verandert. Met gepatenteerde algoritmen die gender-, ras- en regio-agnostisch zijn, is Clearco uniek in Nederland in zijn inzet en vermogen om ondernemerschap te stimuleren buiten de traditionele netwerken en regio's. Terwijl de wereldwijde VC-(risicokapitaal)financiering voor vrouwelijke oprichters in 2020 met 27% daalde, financierde Clearco volgens Crunchbase acht keer zoveel bedrijven onder leiding van vrouwelijke oprichters als traditionele VC-bedrijven. In datzelfde tijdsbestek ging 13% van de financiering van Clearco naar bedrijven onder leiding van oprichters van kleur, vergeleken met 2,6% voor traditionele risicokapitaalbedrijven; in totaal ging een derde van de Clearco-financiering naar de oprichters van kleur.

Bovendien zorgen de algoritmen van Clearco ervoor dat deze “spreiding van rijkdom” zich op geografisch niveau uitbreidt. Bij Clearco UK bevindt 70% van de gefinancierde bedrijven zich buiten Londen. Op de Amerikaanse markt heeft Clearco bedrijven in alle staten gefinancierd, maar ruim de helft van de financiering van het bedrijf gaat naar bedrijven buiten de 4 grote staten die traditionele hotspots zijn voor financiering.

Terug naar nieuws overzicht